ОФІЦІЙНО. Єдиним законним представником лівійського народу Україна визнала Національну перехідну раду. Вітчизняне Міністерство закордонних справ звертається до неї з вимогою і надалі гарантувати безпеку громадян України на території Лівії, включаючи захист дипломатичного персоналу нашого посольства у Тріполі. Загалом владу повстанців вже визнали майже 40 країн.

У свою чергу лідер лівійської Національної перехідної ради Мустафа Абдель Джаліль, виступаючи у Парижі на міжнародній конференції щодо майбутнього арабської держави, закликав лівійців будувати толерантне суспільство, де поважатимуть верховенство права, і пообіцяв нову конституцію країни та демократичні вибори впродовж наступних 18-ти місяців.

Не сидить склавши руки і Муамар Каддафі. Полковника не бачили на людях уже впродовж кількох місяців. Однак у своїй аудіопромові він заприсягся боротися проти того, що назвав окупацією Лівії, всіма можливими засобами аж до партизанщини і зауважив, що має для цього достатньо полум’яних сердець і важкий гаманець, попри те, що частина коштів, які були на лівійських рахунках у різних країнах світу, нині розморожується на користь нової влади.

Щодо інформації однієї з італійських газет про нібито заховану в Україні частину статків колишнього лідера Джамагирії зазначимо, що у березні 2011 року аграрний комітет українського парламенту брався перевіряти цю інформацію. Йшлося, зокрема, про начебто досягнуту під час візиту лівійського лідера до Києва у 2008 році домовленість про оренду Лівією української землі сільськогосподарського призначення для вирощування пшениці. Та згодом таку угоду категорично заперечив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.