Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні перебувала в Києві з робочим візитом уже вчетверте. Цього разу, перед тим як зустрітися з главою держави Петром Порошенком, вона поспілкувалася з уповноваженим Президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим.

І не дивно. Питання повернення анексованого Росією Криму сторони порушили чи не найпершим. Їхня увага була прикута і до врегулювання ситуації на сході країни, і до виконання всіма сторонами всіх положень мінських угод.

Про продуктивність діалогу Президент і висока гостя розповіли докладніше представникам ЗМІ вже по завершенні зустрічі. Співрозмовники назвали її грунтовною, обнадійливою та допоміжною. Зокрема ЄС словами Федеріки Могеріні запевнив Україну в підтримці під час реалізації реформ, що стосуються антикорупційного процесу та змін у вітчизняній державній службі.

Незмінною лишається позиція ЄС і в питанні санкцій проти Росії. Мовляв, усе залежатиме від урегулювання ситуації на Донбасі. У цьому контексті Петро Порошенко заявив: «Мені було дуже приємно почути тверду позицію пані віце-президента Європейської комісії щодо санкцій, які чітко прив’язані до імплементації мінських угод і деокупації Донбасу».

Глава держави наголосив, що Україна й надалі є пріоритетом зовнішньої політики ЄС. А відтак ця міжнародна структура підтверджує готовність надати безвізовий режим українцям у разі виконання потрібних для цього критеріїв Єврокомісії. «Я дуже вдячний пані віце-президенту за те, що вона підтвердила абсолютно чітку налаштованість ЄС щодо надання Україні безвізового режиму за умови виконання тих кроків, тих реформ, про які ми домовилися з нашими європейськими колегами і котрі стосуються як реформ в антикорупційній сфері, так і реформ у галузі повернення активів, реформ у галузі трудового законодавства, недискримінації», — наголосив Президент.

Він окремо подякував Федеріці Могеріні та загалом ЄС за фінансову підтримку. Лише з лютого поточного року на облаштування тимчасово переміщених осіб нам надано понад 100 мільйонів євро гуманітарної допомоги.

Свій виступ Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки розпочала словами: «Головна мета мого візиту в Україну, окрім усіляких тем, які ми обговорили, це продемонструвати, що ситуація в Україні й надалі одна з найпріоритетніших на порядку денному Євросоюзу».

Однак ключ для забезпечення довіри до України міжнародних партнерів — це антикорупційна реформа. За словами високої гості, антикорупційна реформа вплине й на реалізацію торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також відіграватиме важливу роль під час ухвалення рішення про візову лібералізацію.

А ще важливо, аби керівництво нашої країни допомогло Національному антикорупційному бюро розпочати роботу прозоро і заручитися довірою пересічних громадян.

Окрім цього, Федеріка Могеріні заявила, що практичні рішення для «зняття напруги Російської Федерації щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом ще не знайдено». Вона обговорила з Петром Порошенком питання щодо торговельної частини Угоди про асоціацію, яка діятиме з 1 січня 2016 року.