З пропозицією налагодити співпрацю у напрямі функціонування державних природоохоронних органів звернувся віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський до Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні пана Генрика Літвіна.

Урядовець поінформував польського дипломата про початок реформування системи державного екологічного контролю в Україні, запевнивши, що успішний тамтешній досвід використають під час створення в Україні нової Екоінспекції.

Нині вітчизняний уряд прагне посилити природоохоронну діяльність з метою поліпшення і відтворення якості навколишнього середовища. Зокрема планує створити єдиний контролюючий державний орган за довкіллям, передавши йому всі функції перевірок, що нині належать до компетенції різних органів державної влади, а також передбачить чинники, що унеможливлять корупційну складову в його роботі.

«Враховуючи успішний досвід Республіки Польщі у природоохоронній діяльності, звертаємося до вас із пропозицією налагодити співпрацю у напрямі функціонування державних природоохоронних органів», — підкреслив у зверненні Валерій Вощевський.

За словами урядовця, групі експертів, що працює над створенням нової Екоінспекції, не зайве ознайомитися з функціонуванням подібного органу в Польщі на національному і регіональному рівнях, дослідити практичні механізми контролю за дотриманням природоохоронних норм, інтеграції екологічної політики в інші галузеві види робіт.

Крім того, віце-прем’єр-міністр попросив Генрика Літвіна допомогти налагодити ефективну комунікацію з польськими фахівцями у цій галузі.

Як повідомляє прес-служба урядовця, Європейська бізнес-асоціація підтримала ініціативу Валерія Вощевського стосовно ліквідації Державної екологічної інспекції України та створення замість неї якісно нового органу влади з інакшим кадровим складом. Тож, на його думку, нова Екоінспекція взамін каральних функцій перейде до превентивних методів, людський чинник у роботі нової структури зведеться до мінімуму на користь дистанційного контролю технічними засобами. І створення нового єдиного контролюючого органу у сфері охорони довкілля та передача йому всіх функцій контролю у цій галузі сприятиме зменшенню кількості перевірок та підвищенню їхньої ефективності.

За словами Валерія Вощевського, на сьогодні більшість екологічних інспекторів не контролюють стан навколишнього природного середовища, лише імітують роботу, фактично не оцінюють вплив промислового і комунального забруднення вод, атмосфери, виснаження природних ресурсів та корисних копалин.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»