КРУГОСВІТНЯ ПОДОРОЖ. Запорожці урочисто зустріли українську яхту «Купава», яка обійшла земну кулю за 888 днів і тепер повертається до Києва.

«Купава» стартувала з України в 2009 році, пройшла 28 тис. миль, і після майже трирічної подорожі навколо світу пришвартувалася в запорізькому яхт-клубі «Корсар» у вівторок.

Дев'ятиметрову дерев'яну яхту побудував 61-річний капітан судна Юрій Бондар 27 років тому. «Під час подорожі нас багато хто називав українськими божевільними, бо наша яхта дуже маленька і, здавалося, беззахисна перед суворими хвилями океанів. Але вона успішно пройшла всі труднощі. Я щасливий, що моя мрія проплисти навколо земної кулі здійснилася», - коментує свою подорож капітан.

Наразі на борту яхти, окрім капітана, знаходиться ще один яхтсмен - чемпіон України з вітрильного спорту Андрій Зубенко. Учасники подорожі розповіли, що на перших етапах їх команда складалася з чотирьох осіб, серед яких був і український кінорежисер Михайло Іллєнко - автор художнього фільму «Той, хто пройшов крізь вогонь».

«Михайло Іллєнко дійшов з нами до Аргентини, де в Кордильєрах вибирав місце для зйомок свого фільму «Той, хто пройшов крізь вогонь», - розповіли учасники експедиції.

Також яхтсмени-мандрівники повідомили, що «на їхньому шляху неодноразово виникали небезпеки: шторми, морози, екзотичні черв'яки, що з'їдають дерев'яний корпус яхти».

«Ми на півдні, там де айсберги ходять, зіткнулися з крижиною, пошкодили обшивку - здерли склотканину і оголили корпус. І поки були в холодних широтах, було нічого - нормально. Коли піднялися в тропіки - з'явився черв'як, який почав гризти наше дерево. Це екзотична проблема. Колись Колумб так втратив чотири кораблі. Остання експедиція Колумба загинула через хробаків. Так і у нас. Дивимося, в корпус прибуває вода. вичерпували її відрами», - розповів А. Зубенко.

Тепер, поділилися мандрівники, вони поспішають додому до Києва, де їх чекають «кохані дружини», які, відпускаючи чоловіків в експедицію, навіть не здогадувалися, що вона триватиме майже три роки.

Ера fm