ДЕМОГРАФІЯ. Українці в середньому помирають на 12-13 років раніше, ніж представники інших європейських країн. Про це в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

Вона зазначила, що в той же час, скорочення населення відбувається не тільки в Україні.

«У всіх без винятку європейських країнах народжуваність не забезпечує навіть простого відтворення населення», ─ сказала Лібанова.

Вона привела наступні чинники скорочення населення Європи.

«Впливає те, що діти, по-перше, перестали бути економічно необхідні, так як господарська діяльність сім’ї не залежить від чисельності дітей. По-друге, діти перестали бути страховкою на старість, тому що є ціла система забезпечення людини на схилі літ. По-третє, вартість виховання, освіти, догляду за дітьми зростає постійно з різних причин. Зростає вартість послуг. Четверта причина ─ високий рівень освіти жінок, взагалі їх емансипація. П’яте ─ смертність немовлят дуже низька, і дитина, народившись, швидше за все, буде жити досить довго. Раніше народжували багато дітей, тому що багато помирало в дуже ранньому віці. Зараз такий «страховки» вже немає», ─ підкреслила директор Інституту демографії.

Елла Лібанова вважає, що надалі кількість мігрантів в Україну буде збільшуватися.

«Безумовно, сюди будуть приїжджати люди з різних країн світу. Більшою мірою приїжджати звідти, де рівень життя нижчий за український і заробітна плата нижча за українську, умови життя гірше, де менш безпечно і так далі», ─ відзначила вона.

Також пані Лібанова пропонує ставитися до цього спокійно і «готуватися, готувати населення, адаптувати політику, розробляти відповідні заходи щоб цих людей адаптували», щоб вони не перетворювалися на криміногенний фактор.