Тісна співпраця України з Міжнародним альянсом з ушанування пам’яті жертв Голокосту надзвичайно важлива для посилення соціально-культурної інтеграції українців з європейськими народами. Таку позицію висловив віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини Ерно Кешкешенем, країни, що у 2015 році головує в Міжнародному альянсі з ушанування пам’яті жертв Голокосту.

Із рук дипломата вітчизняний урядовець отримав офіційне запрошення на конференцію Міжнародного альянсу з ушанування пам’яті жертв Голокосту, що відбудеться 5 листопада в угорському місті Дебрецень. Посол наголосив, що Угорщина як нинішня держава-очільник організації повністю підтримує прагнення України до зближення з альянсом: «Ми підтримуємо вашу державу в цьому прагненні, готові надати допомогу, передати досвід співпраці в межах організації. Візит офіційної делегації на конференцію в Дебрецені стане сигналом, що Україна наближається до тісної співпраці з альянсом».

«В Україні багато місць, пов’язаних із Голокостом, найбільше з них — Бабин Яр. Наступного року — 75-та річниця трагедії в Бабиному Яру, і ми робимо все можливе, що організувати заходи із вшанування жертв трагедії на високому рівні. Україна повинна долучитися до Міжнародного альянсу з ушанування пам’яті жертв Голокосту, щоб разом із цивілізованим світом вшановувати пам’ять репресованих євреїв», — цитує слова В’ячеслава Кириленка прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Сторони обговорили й питання посилення співпраці між Україною та Угорщиною в гуманітарній і культурній сферах. Зокрема йшлося про обмін практиками реалізації державної культурної політики, організації культурних обмінів та проведення обопільних днів культури у країнах.

Угорський посол підтвердив, що його країна всіляко підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, й запевнив, що офіційний Будапешт сприятиме нашій країні у питанні надання їй безвізового режиму з Європейським Союзом.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»