Всесвітня федерація шахів (ФІДЕ) оголосила, що українка Марія Музичук стала володарем нагороди «Каїса», яку присуджують найкращій шахістці світу за підсумками року, що минув. Про це повідомляє офіційний сайт ФІДЕ.

Як відомо, 23-річна львів’янка у 2015 році стала переможницею чемпіонату світу в Сочі і отримала титул гросмейстера. Також Музичук посіла друге місце на першому етапі жіночого Гран-прі ФІДЕ, який проходив у Монако. Крім того, українка здобула золоту медаль за кращий результат на першій дошці під час європейського командного чемпіонату 2015 року в Рейк’явіку.

Фото з сайту gigamir.net

Хоча Марія й не змогла захистити свій титул, програвши у матчі за шахову корону цьогоріч у Львові китаянці Хоу Іфань, вона залишається на вершині жіночих шахів, входячи до першої трійки в рейтингу ФІДЕ. У топ-20  цього місяця входить і Наталія Жукова (19-та, 2489). Анна Ушеніна 37-ма, 2450). Інна Гапоненко долає вгору майже десять пунктів (54-та, 2415). А Тетяна Василевич трохи віддалилася від лінії вильоту з топ-100 Контакти (93-тя, 2367). Єдиною, хто незмінно залишився на своєму місці, є Анна Музичук (6-та, 2555).

На жаль, у  наших чоловіків спостерігається регрес у позиціях. З восьми українських гросмейстерів шестеро втратили місця в рейтингу ФІДЕ. Найвище місце серед українців посідає Павло Ельянов, який другий місяць поспіль розташувався на 12-му рядку.

Першими номерами в топ-100 світу у жінок і чоловіків залишаються Хоу Іфань (Китай, 2663) і Магнус Карлсен (Норвегія, 2851).

У сотню найсильніших юнаків входять Ілля Нижник та Олександр Бортніков. А  серед дівчат Україну представляють  відразу п’ять шахісток: Юлія Осьмак, Наталка Букса, Марія Танцюра, Олена Мартінкова й  Ірина Барчук.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»