Українська громада, яка проживає в Об’єднаних Арабських Еміратах, відсвяткувала 21 листопада 2015 року День Гідності та Свободи. Наші співвітчизники хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Небесної сотні, які загинули на майдані Незалежності в буремні дні лютого 2014 року. Річницю свята у Дубаї наші земляки також відзначили переглядом кінострічки Вікторії Трофіменко «Брати. Остання сповідь» та документального кінофільму Ксенії Жорноклей «Къырым» («Qirim»).

Як повідомляє інформаційне агенство «Укрінформ» показ кінофільмів у Дубаї відбувався в рамках Днів українського кіно в ОАЕ. Організатором заходу виступила ініціативна соціально-культурна група Ukrainian Clubhouse.

Після завершення показу кінострічок, учасники перегляду обговорили ідеї створення кінофільмів та визначили їхнє символічне навантаження, в аспекті анексії Криму, агресії Російської Федерації на сході України.

Для режисера Вікторії Трофименко стрічка «Брати. Остання сповідь» стала дебютом. Її було знято за мотивами книги «Джмелиний мед» Торґні Ліндґрена.

Організатори відзначили, що стрічка молодого режисера має стати потенційним кандидатом на премію Оскар від України. І що кожен, хто перегляне цей фільм, не залишиться байдужим. Нагадаємо, в широкий український прокат стрічка вийшла 24 вересня 2015 року.

Авторка другої документальної кінострічки «Къырым» в образі однієї родини, розповідає історію кримських татар тїхню нелегку долю. Ксенія Жорноклей провела паралель між депортацією кримських татар 70 років тому та російською окупацією Криму в 2014 році. Події, які відбувалися із бабусею, яка пережила депортацію, поєднується із подіями, що відбуваються із її нащадками, які народилися вже в українському Криму, та створили нові сім'ї, попри війну та конфлікти.

Фільм Ксенії Жорноклей знайомить з проблемами татарського народу не лише наших співвітчизників, але і увесь світ, який має дізнатися про те, що сьогодні насправді відбувається у Криму. За кордоном, де високо цінують і захищають права і свободу людини, мають знати історію життя кримських татар.

Організаторі вечора впевнені, що кінострічка має потужний інструмент, який формує у свідомості інших повагу до нелегкої долі кримських татар, історія поневірянь яких, повернулася через декілька десятиліть. 

ДОВІДКА «УК»

Драма «Брати» та документальний кінофільм «Къырым» («Qirim»), брали участь у багатьох міжнародних кінофестивалях. Утравні 2015 року на міжнародному кінофестивалі незалежного кіно Worldfest-Houston у США кінострічка «Qirim» отримала бронзову нагороду Ремі.