Тернопілля відгукнулося на проект «Український Донбас», який ініціювало Міністерство культури. Мистецькі заклади області налагоджують співпрацю в культурній царині з Мар’їнським районом Донецької та Сватівським Луганської областей. Тернопільці не лише побувають тут із власними творчими доробками, а й привезуть у дарунок українськомовні книжки.

Координатором збирання художньої, історичної, довідкової, дитячої літератури для жителів Донбасу стала обласна універсальна наукова бібліотека. Видання до книгозбірні приносять усі охочі. Власними опублікованими творами вже поділилися з майбутніми читачами зі сходу країни відомі тернопільські письменники Богдан Мельничук, Євген Зозуляк, інші. До доброї справи долучилися й працівники управління СБУ в області. Вони подарували майже 70 цікавих книжок з домашніх бібліотек.

Торік такий доброчинний захід тривав упродовж квітня. Літературу, яку подарували тернопільці, передали в дитячі садочки, школи та інші навчальні заклади Донецької й Луганської областей, а також поповнили фонди тамтешніх книгозбірень.

Тернопільські волонтери зібрали видання творів Тараса Шевченка. Цьогорічні Шевченківські дні великий загін волонтерів, просвітян, активної молоді, представників козацьких і ветеранських організацій Тернопілля відзначають у Сватовому на Луганщині. Тернопільці візьмуть участь у Свистунівському фестивалі поезії Тараса Шевченка.