Нарешті здійснилася, стала реальністю для всіх 24 курсантів другого курсу льотного факультету Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба мрія про самостійний політ. На аеродромі Харківського аероклубу імені Валентини Гризодубової вони вперше виконали самостійні польоти на легкомоторних літаках типу ХАЗ-30. Політ без інструктора спочатку довірили лише найбільш підготовленим: Іванові Чобану, Владиславові Котову та Олександрові Щербакову. Інші сядуть за штурвал без інструктора трохи пізніше.

Усі троє, впоравшись із навчальним завданням, не приховують радісного хвилювання. Владислав Котов розповідає: «Летиш самостійно. Важкувато. Звик розраховувати на страховку. А тут — відповідальність».

Олександр Щербаков також повертається на землю, переповнений емоціями. Щойно він наблизився до своєї мрії кольору неба. А Іван Чобану після першого самостійного вильоту ще більше налаштований торувати самостійну життєву дорогу за батьком — льотчиком-винищувачем і, можливо, навіть стати генералом.

— Завзятість і самовідданість, із якою працюють 19-річні юнаки, сприяють кращому засвоєнню навчального матеріалу. Хлопці вже навчилися літати по колу, в зону на простий пілотаж і отримали заліки з інших спеціальних вправ. Польоти відбуваються на швидкості до 200 кілометрів за годину в діапазоні висот від 150 до 1000 метрів. Вірю, що до завершення льотної практики у серпні хлопці повністю оволодіють легкомоторним літаком, — упевнений начальник аероклубу Сергій Філатов.

За словами керівництва Харківського аероклубу, нині кожен із курсантів має в середньому по 15 годин налітаного часу, а їхня програма навчання передбачає по 45 годин у небі, 13 із яких відведено саме для самостійних польотів. Тренуватимуться курсанти до кінця серпня, а наступного року в одній із військових частин Харківщини пересядуть на справжні винищувачі.