СВЯТО.У вихідні набережна Балаклави на кілька годин перетворилася на кримський Монмартр, де вражали уяву живі скульптури, заворожували звуки саксофону. І все це заради шампанського, яке всі бажаючі мали змогу безкоштовно покуштувати вишуканий напій.

На День народження шампанського до маленького містечка завітало багато гостей. Серед них був і представник Книги рекордів Гіннеса, який вперше приїхав до Криму і, зокрема, до України. Крейд Глендей, суддя Книги, з’явився на святі не випадково — прилетів з Великлобританії, щоб зафіксувати новий світовий рекорд: наповнення велетенського келиха 75-ма пляшками ігристого вина. 

Український келих-гігант для шампанського - найбільший у світі. Фото людмили ШЕКУН.

Келих-рекордсмен був виготовлений на Київському заводі художнього скла. Важить він близько 23 кг. Представники підприємства повідомили, що робота над його створенням як технологічно, так і фізично була  не з легких. Спочатку були зроблені відповідні розрахунки та креслення, виготовлені форми, а потім розпочалася віртуозна робота майстра-склодува.

Тепер цей шедевр не дає спокою канадським виноробам, адже вони у січні цього року першими встановили світовий рекорд, наповнивши свій келих 27,5 літрами вина. А наш келих вмістив у два рази більший об’єм напою — 55 літрів.

Одним з основних правил визнання рекорду, як пояснив присутнім на святі Крейд Глендей, є якість напою та можливість його покуштувати з велетенського келиха.  Головний винороб підприємства Олена Костенко запевнила, що гості свята будуть приємно вражені особливим вишуканим смаком шампанського врожаю 2009 року, підібраного саме для цього заходу.

На цьому сюрпризи від організаторів фестивалю шампанського не закінчилися. Під час наповнення келиха на спорудженій поруч сцені гості насолоджувалися виступом народної артистки України прими-балерини Національного театру опери та балету Олени Філіп`євої. Символічним став виступ майстра гри на келихах фіналіста шоу «Україна має талант» Тимофія Вінковського. Крім того, свято шампанського не обійшлося без Королеви: на сцені відбувся фінал конкурсу краси «Міс Кримська Шампань». Королевою було обрано киянку Ганну Каноник. Переможну музичну крапку  наприкінці свята поставила популярна група «Океан Ельзи».