Понад 500 лікарів-практиків зібрав недавно в Одесі IV Національний конгрес «Профілактика. Антиейджинг. Україна». Серед питань, які активно обговорювали його учасники, — створення університетських клінік на базі всіх медичних вишів країни. Як показали результати соціологічного опитування, ініційованого організаторами конгресу, за створення такої мережі висловилися 97% українських медиків.

— Як бачимо, вся професійна спільнота дотримується думки, що об’єднання практики і медичної науки — незаперечний чинник підготовки кваліфікованого фахівця, — зазначає доктор медичних наук професор Ольга Барна.

У виступах учасники конгресу наголошували, що створення вітчизняних університетських клінік стане значним кроком на шляху вдосконалення навчального процесу, впровадження інновацій, а ще — доступності медичної допомоги. Про це свідчить закордонний досвід, де такі заклади давно довели ефективність. Їх вважають одними з найкращих, водночас сюди мають широкий доступ незаможні громадяни.

Ця проблема, вважають лікарі, має стати одним з аспектів реформування медичної галузі, яке, на жаль, ніяк не може розпочатися. У зверненні до керівництва країни учасники конгресу виокремили п’ять завдань, на які потрібно звернути особливу увагу під час проведення змін.

Адже, як вони зазначають, «реформа охорони здоров’я найзатребуваніша українським суспільством. Однак медичні проблеми, які накопичувалися впродовж багатьох років, не в змозі розв’язати самі лікарі. Потрібна підтримка влади і діалог з нею».

Серед головних вимог лікарів — децентралізація медицини, запровадження фінансових і управлінських механізмів, які гарантують доступну медичну допомогу. Також медики вважають, що основою реформування має стати превентивна стратегія (профілактика) як найбільш економічно виправдана.

Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»