В Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відвідав виставку «Концтабір Аушвіц — український вимір». У Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років» глава уряду нагадав, що 70 років тому бійці зі Львівської та Житомирської дивізій у складі Першого Українського фронту звільнили від нацистів Аушвіц.

«Понад шість мільйонів євреїв стали жертвами Голокосту. Це той жахливий урок історії, який має стати основою для побудови майбутнього. Ніколи не допускати знущання над людиною, зробити все для того, щоб зберегти мир і покарати винуватих, — наголосив Прем’єр. — Ми разом знищили нацизм. Усе, що посягатиме на людську гідність і людське життя, слід знищити. Наша пам’ять, наша спільна повага і скорбота до тих мільйонів, які стали жертвами Голокосту, до мільйонів євреїв, мільйонів українців, які стали жертвами нацизму і сталінізму, має стати запорукою сильної держави, об’єднаної нації і сильного майбутнього для України».

Неприпустимими Арсеній Яценюк вважає й «спроби ревізіонізму» Другої світової війни, які наразі є, та заяви, що і без України Росія перемогла б у Другій світовій війні. За його словами, мільйони українців пліч-о-пліч з іншими народами боролися з нацизмом. «Ми вимагаємо шанувати історію, шанувати тих, хто знищив чуму в Європі», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Під час ознайомлення з експозицією екскурсовод звернула увагу Прем’єр-міністра на фотографію Петра Мірчука. Глава уряду розповів, що це його родич по батьковій лінії. Цей вітчизняний історик та борець за українську незалежність три роки перебував у нацистському таборі Аушвіц.

У Книзі почесних відвідувачів Арсеній Яценюк написав: «Пам’ять про минуле є запорукою майбутнього».

Відділ новин
«Урядовий кур’єр»