Новий міністр фінансів Наталія Яресько розважливо дивиться на ситуацію в країні й пишається тим, що починає роботу в уряді, який націлений на реальні зміни. Про це вона розповіла під час спільного з новопризначеними колегами брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Хочу подякувати Президентові Петру Порошенку, Прем’єр-міністру Арсенієві Яценюку, а також парламенту України за те, що нам довірили таку важливу роботу в цей критичний час», — сказала Наталія Яресько.

Вона відзначила й позитивні зрушення, впроваджені попереднім складом уряду, зокрема успішне відновлення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями: Світовим банком, МВФ, ЄБРР. Завдяки цьому Україна отримала близько 9 мільярдів доларів у різних видах підтримки. Водночас є 14 мільярдів боргів і різних виплат, і з цим потрібно буде впоратися.

Наталія Яресько зауважила, що нині економіка працює, є надходження для соціальних виплат, а також інших державних витрат. Фактично цього року збори податків зросли на 5%, і це урядовець вважає неабияким досягненням, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Очільниця Міністерства фінансів прогнозує також ухвалення державного бюджету наступного року до кінця грудня. «Попередній уряд працював над бюджетом наступного року, і ми використовуватимемо ці здобутки. Я тільки почала працювати. Думаю, до кінця року нам вдасться ухвалити бюджет наступного року», — сказала міністр. Документ буде ухвалено з одночасним реформуванням соціальних фондів і податкової системи, яку розробляв попередній уряд.

Коментуючи податкову реформу, Наталія Яресько зазначила, що із запропонованими змінами українці вже знайомі. «Йдеться про спрощення податків, детінізацію економіки і збільшення доходів через стандартні застосування правил і верховенство права. Ми будемо заохочувати і фізичних, і юридичних осіб, щоб вони справно платили податки — це стосуватиметься усіх рівною мірою», — пояснила урядовець. 

Під керівництвом Наталії Яресько відомство зосередиться на проведенні податкової реформи й збільшенні доходів державного бюджету. «Податкова реформа передбачає спрощення адміністрування податків і збільшення доходів держбюджету за рахунок детінізації економіки й використання прозорих правил їх стягнення», — пообіцяла урядовець.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»