У першій декаді серпня в Анкарі відбувся ІІ Всесвітній конгрес кримських татарів. Про результати цього заходу у Києві Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вчора поінформували уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та президент Всесвітнього конгресу кримських татарів, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.

Посадовці підкреслили, що кримськотатарський народ високо цінує принципову позицію України та її уряду, оскільки вона гарантує захист і реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримських татарів у складі суверенної і незалежної Української держави.

Прем’єр-міністр наголосив, що Україна визнає Меджліс повноважним органом кримськотатарського народу і всебічно сприятиме його діяльності. Сторони обговорили питання захисту політичних, економічних, культурних та духовних прав кримськотатарського народу, його міжнародного представництва та забезпечення можливостей для гідного висловлення мусульманами Криму своїх релігійних почуттів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Особливу увагу під час розмови приділили проблемам дискримінації кримських татарів окупаційною владою, зникнення людей, вбивств, масових обшуків мечетей і приватних осель, постійних принижень національної гідності й пам’яті. Арсеній Яценюк, Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров погодилися, що у відстоюванні фундаментальних свобод і людських прав кримських татарів потрібна консолідація зусиль українського уряду, громадянського суспільства та міжнародного співтовариства.

Ця зустріч відбувалася за участі радників Прем’єр-міністра, народного депутата Віктора Єленського та Данила Лубківського, голови Державної служби з питань Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Аслана Омер Киримли та директора департаменту з питань Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Секретаріату Кабінету Міністрів Нарімана Устаєва. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»