Банки вже видали людям майже 62 тисячі кредитів на заміну котлів та заходи з енергозбереження. Загальна сума цих позик перевищила мільярд гривень.

«Лише на придбання негазових котлів громадяни взяли понад 12 тисяч кредитів обсягом 200,9 мільйона гривень. Також зросла кількість «теплих» кредитів для ОСББ — їх 130 на суму 12,5 мільйона гривень», — прокоментував дані голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Він зауважив, що програмою дедалі активніше цікавляться ті, хто отримує субсидії на житлово-комунальні послуги. Майже 8 тисяч субсидіантів скористалися «теплими» кредитами на суму 93 мільйони гривень.

Програму відшкодування з держбюджету частини суми кредитів, узятих населенням та ОСББ на енергоефективне обладнання та матеріали, продовжено на 2016 рік. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року №929 «Про продовження строку виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010—2015 роки».

«Уряд робить усе можливе, щоб якомога більше українців долучилися до впровадження енергоефективних заходів. Відтепер усі охочі зможуть скористатися державною підтримкою і в наступному році та переконатися у дієвості та ефективності запропонованого державою механізму», — прокоментував Сергій Савчук оприлюднену постанову Кабінету Міністрів України.

Голова агентства також зауважив, що ті домогосподарства, які взяли «теплі» кредити наприкінці 2015 року, обов’язково отримають від держави компенсацію на енергоефективне обладнання та матеріали. Як повідомила прес-служба Держенергоефективності, за період із жовтня 2014-го по вересень 2015 року агентство відшкодувало позичальникам 111,7 мільйона гривень за «теплими» кредитами.

Відділ соціально правових питань
«Урядового кур’єра»