Кабінет Міністрів України прийняв рішення 2016 року провести велику міжнародну конференцію до 30-ліття трагедії на Чорнобильській АЕС. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час робочої поїздки до зони відчуження в четвер, 9 липня.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2016-го виповнюється 30 років із дня трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.

«Ця трагедія стала викликом для всього світу, і увага всього світу має бути прикута до міжнародної конференції», – наголосив він.

«Запрошуємо всіх донорів та контрибуторів взяти участь у великій міжнародній конференції», – підкреслив Глава Уряду.

Крім того, повідомив Арсеній Яценюк, 16 липня в Лондоні відбудеться зустріч донорів чорнобильського фонду «Укриття». Він наголосив, що перед цією подією український Парламент повинен ухвалити закон стосовно дофінансування потреб ЧАЕС та зони відчуження: «Мова йде про 135 мільйонів гривень., щоб забезпечити кошти на фінансування Чорнобильської АЕС, зокрема об’єкта «Укриття».

Він також нагадав, що 2017 року має бути завершено будівництво нової захисної споруди – нового безпечного конфайнмента. Глава Уряду зазначив, що це «безпрецедентний об'єкт в світовій історії». Він будується фахівцями з 23 країн, третину всіх робіт виконує Україна.

«Україна завершить перший етап щодо об'єкту, а далі нам вже доведеться самостійно думати, яким чином експлуатувати цей об'єкт», – наголосив він.

Прес-служба КМУ