Україна починає запровадження системи відкритих державних даних для практично всіх органів влади та державних підприємств. У середу, 21 листопада, Кабінет Міністрів України прийняв відповідну постанову про відкриті дані, з якої фактично починається розбудова відкритої інформаційної інфраструктури країни.

 Уряд України затвердив порядок відкриття інформації та перелік, що складається з понад 300 першочергових наборів даних, багато з яких є повноцінними реєстрами. В Уряді наголошують, що цей перелік буде регулярно доповнюватися новими наборами даних, виходячи з суспільного попиту та ініціативи державних органів.

Зокрема, згідно з постановою Уряду, на Національному порталі відкритих даних data.gov.ua буде найближчим часом розміщена вся нормативно-правова база України, реєстр юросіб та ФОП, реєстр адміністративно-територіального устрою, реєстр патентів України, реєстр медичних засобів та цін на медичні засоби, фінансові плани держпідприємств, єдиний реєстр спортивних споруд, кадастрродовищ та проявів корисних копалин України тощо.

В Уряді наголошують, що для громадян система відкритих даних гарантуватиме найвищий рівень прозорості діяльності державних органів та скорочення запитів на інформацію, адже інформація буде завжди під рукою.