Кабінет Міністрів врегулював питання своєчасного забезпечення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. 8 червня 2016 року до постанови №509 від 1 жовтня 2014 року було внесено зміни, якими регулюється своєчасне отримання пенсій та інших соціальних виплат переселенцями з Донбасу й Криму та скасовано проставлення відмітки міграційної служби. Сама довідка набуває статусу безстрокової.  

«Постанова  №637  врегульовує питання призначень і виплат соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, — зазначає міністр соціальної політики Андрій Рева. — До змін у постановах  №509 і №637 виплати були прив’язані до місця реєстрації ВПО, і  щошість місяців потрібно було підтверджувати цю реєстрацію. Без штампа міграційної служби довідка внутрішньо переміщених осіб була недійсною.

Тепер переселенцям з окупованих територій не потрібно кожні шість місяців підтверджувати реєстрацію на новому місці проживання. Фото з сайту radiosvoboda.org

Відтепер, по-перше, встановили, що довідка чинна  на безстроковій основі (раніше  постанова передбачала шестимісячні  терміни). А по-друге, у Державної міграційної служби забрали повноваження реєструвати місце перебування ВПО. Але в місцевих органів влади  виникли деякі проблеми з обліком тих, хто мешкає на нашій території. Тобто у процесі роботи над змінами до постанови №509 виникло інше питання, яке порушили компетентні органи: а як здійснюватимуть  контроль за виплатами? Якщо ми однією постановою  зняли бюрократичні перешкоди, то зобов’язані прописати, як саме  здійснюється контроль за коштами. Що й означено в постанові №637.  Наголошую, що предмет регулювання постанов №637 і №509 стосується внутрішньо переміщених  осіб, які переїхали на територію, підконтрольну Україні».

На думку міністра, виплата пенсій і соціальних виплат на окупованих територіях — це компетенція вищого, ніж Міністерство соціальної політики України, міждержавного рівня.

Прес-служба міністерства соціальної політики нагадує, що в січні 2016 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який встановлював, що довідка, яку видають ВПО, безстрокова, а вимогу відмітки про реєстрацію скасовано. Однак подекуди довідки зі штампами міграційних служб у переселенців вимагали на підставі ухваленої урядом ще в 2014 році постанови №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».  Отож значна  кількість переселенців, які мешкають на підконтрольній Україні території, не мала змоги отримати свої законні пенсії та виплати. 

Відділ соціально-правових питань 
«Урядового кур’єра»