Серед цьогорічних лауреатів Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року», яку вже вдванадцяте провела  Державна служба України з надзвичайних ситуацій, представник Сумщини. 27-річний житель міста Дружба Ямпільського району Анатолій Мироненко:  наприкінці травня він врятував 12-річну дівчинку, яка ледь не втопилася в місцевому ставку. Як розповідає Анатолій, одного дня після роботи разом з товаришем пішов порибалити. Не встигли закинути вудки, як почули дитячий крик про допомогу. Гукала дівчина, подруга якої почала тонути метрів за 20 від берега.

Чоловік  побачив дитину серед хвиль, однак пірнути відразу не міг, бо заважали дерева. Пробігши берегом до відкритої місцини, кинувся у воду на допомогу. Добре, що чітко зафіксував, де саме тонула дівчинка, тож швидко дістався того місця. Підхопивши однією рукою дитину, яка вже втратила свідомість, другою щосили почав гребти до берега. Уже там разом з товаришем Данилом Макухіним надав непритомній першу кваліфіковану допомогу. В нагоді стали знання, отримані на роботі (Анатолій працює лісорубом Бахмацької дистанції захисних насаджень Південно-Західної залізниці). Тим часом приїхали медики, які доправили дівчину до центральної районної лікарні.

За словами завідуючого дитячим відділенням ЦРЛ Сергія Гука, стан дитини був задовільний. Після проведених медичних заходів, які мали профілактичний характер, за тиждень її виписали додому. Саме той факт, що дівчинці  вчасно та правильно надали необхідну допомогу, відіграв головну роль в її швидкому одужанні без ускладнень для здоров’я. Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін особисто нагородив дипломами лауреатів акції «Герой-рятувальник року»  і цінними подарунками Анатолія Мироненка та інших переможців з Донецької, Чернігівської, Луганської, Харківської, Житомирської, Запорізької, Полтавської, Тернопільської областей.

При цьому він наголосив, що героєм може стати будь-яка людина, для якої головне — вчасно прийти на допомогу тим, хто її потребує.