ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА. Третій енергоблок японської АЕС «Томарі», який останнім залишався в робочому стані атомних реакторів Японії, повністю припинив вироблення електрики. Про це повідомила компанія-оператор АЕС «Хоккайдо електрик пауер».

З відключенням АЕС «Томарі» Японія, яка має 54 комерційних реактора (третє місце в світі) і більш ніж сорокарічну історію використання атомної енергії, фактично звела частку мирного атома в своїй енергетиці до нуля.

Після аварії на АЕС «Фукусіма-1» в березні 2011 року більшість атомних станцій Японії були зупинені для перевірок і до цих пір не відновили свою роботу. Для перезапуску реакторів необхідний дозвіл місцевих властей, які вимагають від операторів станцій та уряду Японії додаткових гарантій безпеки АЕС. Між тим, згідно з японським законодавством, кожен атомний реактор в країні повинен зупинятися на планову перевірку раз на 13 місяців. Таким чином, за минулий після аварії на «Фукусімі-1» рік всі АЕС Японії були зупинені, однак не змогли відновити свою роботу через жорстку позицію місцевих органів влади. Офіційний Токіо в даний час продовжує з ними переговори, проте без видимих успіхів.

Відключення атомних станцій помітно збільшило навантаження на національну енергосистему Японії, яка на 26,5 % забезпечувалася атомною енергією. Зокрема, зросли потреби Токіо в паливі для теплових електростанцій. Так, японський імпорт зрідженого природного газу за минулий рік виріс на 18 %. У той же час експерти попереджають, що майбутнім літом Японії знову може загрожувати недостача електроенергії, яка може в свою чергу завдати відчутної шкоди національній економіці. Представники місцевих ділових кіл і промисловості наполягають на негайному відновленні роботи реакторів, які вже пройшли перевірку на безпеку. 

© ИТАР-ТАСС.