Товарообіг сільськогосподарської продукції між Україною та Нідерландами за 2015 рік становив $680 мільйонів. Із них експортували до Нідерландів на суму $580 мільйонів, імпортували в Україну — $100 мільйонів. Про це оптимістично повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

«З 1 січня цього року запрацювала зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, що відкрило широкі можливості для розширення ринків збуту аграрної продукції й налагодження відносин із країнами Заходу, зокрема з Нідерландами», — пояснив міністр. Він наголосив, що за перший місяць цього року спостерігається помітне зростання показників торгівлі між країнами. Товарообіг за 1-й місяць 2016 року становив $98 мільйонів, а це на $60 мільйонів більше, ніж за аналогічний період 2015-го. Таке стрімке зростання відбулося переважно за рахунок експортних поставок з України, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Основними позиціями експорту з нашої країни до Голландії стали зернові ($315,4 мільйона), олія ($135 мільйонів), насіння олійних культур ($45 мільйонів), а також м’ясо і субпродукти ($38,8 мільйона) та залишки й відходи харчової промисловості ($34 мільйони). Імпортували переважно голландські какао-боби і шоколад ($24,7 мільйона), живі й цибулинні рослини ($8,3 мільйона), соки ($5,9 мільйона), вироби із зерна і хлібних злаків ($5,1 мільйона).

За словами міністра, Королівство Нідерланди — високорозвинена аграрна країна, якій використання інноваційних методів, ретельний догляд за ∂рунтом, застосування мінеральних добрив та наукоємних технологій дало змогу посісти одне з перших місць за темпами приросту сільськогосподарської продукції. «Для нас співпраця з Нідерландами — це не тільки поглиблення торговельних зв’язків, а й шанс перейняти успішний досвід розвитку агросектору», — вважає Олексій Павленко. Він переконаний, що Україна з її родючими грунтами та працелюбним населенням за сприяння голландських експертів має всі шанси повторити досягнення Нідерландів. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»