Концепція реформування Державного агентства резерву України (Держрезерв) передбачає зокрема створення державного резерву нафтопродуктів у межах холдингу. Розробляючи цей документ, керувалися  євродирективою від 2009 року, яка вимагає від країн забезпечити зберігання сирої нафти/нафтопродуктів з розрахунку на 61 день споживання або 90 днів імпорту. Про це під час презентації  концепції на  круглому столі «Україна —  ЄС: формування нової моделі стратегічних резервів» повідомив голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

За його словами, саме орієнтація на кращі європейські практики визначила основний вектор реформ, що дасть змогу трансформувати пострадянську модель Держрезерву в ефективну некорумповану та незаангажовану прозору європейську. «Реформа покликана забезпечити приведення державного резерву України у відповідність до нинішніх потреб держави та налагодження системи суворого контролю за матеріальними цінностями. Додатковими цілями змін також визначено посилення соціальної відповідальності місцевих громад та спроможності відповідних українських органів державної влади», — наголосив Вадим Мосійчук. Концепція реформування Держрезерву визначає, що в Україні буде запроваджена децентралізована змішана модель державного стратегічного резерву, яка складатиметься з особливих національних запасів (згідно з переглянутою номенклатурою) та грошових коштів (у національній та іноземній валюті), на які купуватимуть матеріальні цінності, призначені для забезпечення стратегічних потреб держави. Підприємства сфери Держрезерву з метою посилення контролю за їхньою діяльністю об’єднають у холдинги відповідно до спеціалізації.

Нині об’єкти зберігання Держрезерву — 70 найменувань стратегічного резерву (продовольство, нафтопродукти, промислові товари та сировина) і 3800 найменувань мобілізаційного резерву. Саме через численну номенклатуру найменувань цей інститут неефективний, тому в межах концепції планують радикально скоротити кількість цих найменувань. Значно більша  потреба і кількість зберігачів матеріальних цінностей, яких налічується  понад 500. «Інфраструктура аналогічних установ європейських колег містить не тільки власні підприємства-склади, а й сфокусована на перекладанні відповідальності зі зберігання та оновлення матеріальних цінностей на приватний сектор», — зауважив Вадим Мосійчук.

«Другий етап розширеного аудиту плануємо завершити до кінця цього року. Його результати дадуть змогу зрозуміти, в якому стані перебуває Держрезерв. Перший етап аудиту засвідчив величезні недостачі: бракує понад 250 тисяч тонн зерна (на суму майже 800 мільйонів гривень), не вистачає нафтопродуктів на суму 80 мільйонів гривень», — зазначив під час «круглого столу» міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. Він висловив сподівання, що численні зловживання, виявлені новим керівництвом, передадуть правоохоронним органам, щоб довести їх до логічного кінця. Те, що відбувається на економічному фронті, має бути підтримано судами та правоохоронними органами.

Нині із 39 державних підприємств, які входять до Держрезерву, тільки 26  економічно активні.

«До середини цього року підприємства Держрезерву працювали фактично у збиток. Уже у липні—серпні (Вадим Мосійчук почав виконувати обов’язки 3 липня цього року. — Авт.) деякі підприємства перевиконали річні показники прибутку за рік. Думаю, що далі підприємства тільки покращуватимуть свій результат», — констатував голова Держрезерву.

Нова концепція Держрезерву спрямована на боротьбу з бюрократією. Нині процедури Держрезерву дуже забюрократизовані, зокрема відпуск товару може становити два  місяці(!), що неприйнятно у становищі, в якому перебуває країна. На прикладі Державної служби з надзвичайних ситуацій бачимо, що на початку липня було її звернення щодо надання пального для виконання робіт, але тільки тепер почалося відвантажування. Така бюрократія  неприйнятна в новій концепції.