ПОДІЯ. Уряд крихітної полінезійської держави Тувалу в південно-східній частині Тихого океану оголосив надзвичайний стан у зв’язку з відсутністю прісної води, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на національне радіо Нової Зеландії.

Також запроваджено також суворо нормоване водопостачання для населення.

Причина лиха ─ тривала відсутність дощів, які є на Тувалу основним джерелом питної води. Місцеві колодязі та свердловини дають лише солону воду для технічних потреб.

Нинішню ситуацію в країні експерти називають критичною і пов'язують її з глобальними змінами земного клімату. Щоб допомогти населенню Тувалу уряд сусідньої Нової Зеландії вирішив направити в цю країну дві опріснювальні установки, кожна із яких вироблятиме щохвилини три літри води. Прісна вода також доставляється цистернами на кораблях. Становище ускладнюється тим, що найближчим часом дощі над територією Тувалу не прогнозуються, йдеться у повідомлені.

Відзначимо, що у Тувалу проживає більш як 12 тисяч жителів, а площа країни становить 26 квадратних кілометрів. Столиця та головний діловий центр країни ─ місто Фунафуті з населенням близько 5 тисяч осіб. У ньому розташовані головний порт країни та міжнародний аеровокзал.