ПРАВО. Міністерство юстиції Ірландії запросило фахівців українського Мін‘юсту ознайомитись з мандатом, системою організації, методами та процедурами роботи спеціалізованих антикорупційних органів. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович повідомив, що візит до Дубліна, який триватиме 12-16 вересня, відбуватиметься в рамках спільного українсько-канадського проекту «Боротьба з корупцією в Україні». Нагадаємо, цей проект, започаткований у жовтні 2008 року, реалізується спільно Міністерствами юстиції Канади та України.

Представники канадського уряду висловили готовність допомогти українським експертам у вивченні міжнародного досвіду функціонування реєстрів осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення злочинів, та покращення методики проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів.

Фахівці українського Мін‘юсту ознайомляться з механізмом реалізації та моніторингу національної антикорупційної стратегії Республіки Ірландія,  а також з методологією проведення в країні антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів. Зокрема, щодо практичних наслідків антикорупційної експертизи майбутніх актів законодавства.

Окрім того, планується вивчити досвід з формування та ведення реєстру осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності. Олександр Лавринович нагадав, що обов’язок щодо ведення такого реєстру покладено на Міністерство юстиції Законом України «Про засади протидії і запобігання корупції».

Досвід Республіки Ірландія, зазначив український Міністр, буде використаний під час впровадження та реалізації національного антикорупційного законодавства та з метою підготовки пропозицій щодо подальшого реформування в Україні системи запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних стандартів, йдеться у повідомленні.