ПРОСВІТИТЕЛЬ. Знайомитися з творчістю Григорія Сковороди в нас починають ще в шкільні роки — з байок та пісень за програмою української літератури. На цьому, на жаль, вивчення багатогранної творчості мислителя для переважної частини населення України закінчується. Його філософсько-педагогічні трактати, щедро наповнені думками, порадами, запитаннями, студіюють, як правило, лише дослідники, філософи і викладачі української мови та літератури.

Хоч почасти заповнює цю прогалину для українських читачів збірка С. Романенка «Дороговкази життя в афоризмах Григорія Сковороди та ілюстраціях», що вийшла у видавництві «Фенікс» до 290-ї річниці від народження нашого генія.

У ній афоризми, дібрані з філософсько-педагогічних трактатів мислителя. Висловлювання систематизовані, згруповані за 50-ма взаємопов’язаними темами, кожна з яких проілюстрована. Четверта частина ілюстрацій — із трактату Сковороди «Разговор, называемый алфавит или букварь мира», решта — ікони, фотографії, картини та малюнки вітчизняних чи закордонних художників, серед них і тих, чия творчість малознайома українському читачеві.

Актуальне це видання ще й тим, що воно містить добірку творів українських та російських поетів, присвячених Григорієві Сковороді. Серед них Т. Шевченко, М. Рильський, П. Тичина, А. Тарковський, поети-шістдесятники.

У змістовній вступній статті Станіслава Романенка йдеться про життєвий шлях і творчість мислителя, його педагогічну та просвітницьку діяльність. У ній по-новому висвітлено деякі грані його життя та творчості. Це видання ще раз нагадує, що творчість Григорія Сковороди має насамперед виховне, педагогічне значення. 

Василь КРЕМЕНЬ,
президент Національної академії 
педагогічних наук 
для «Урядового кур’єра»