Земля суха й чекає на вологу. Фото Укрiнформу

Цього року погода має дуже великий й негативний вплив на врожай різних культур. Про це на вчорашньому брифінгу сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський. «Цього літа був тривалий період спекотної погоди. Тож значно знизився рівень залягання ∂рунтових вод і підвищувалася пожежна небезпека. Зазначу, що пожеж  в Україні за літній період 2015 року було вдвічі більше, ніж за аналогічний термін торік. А серпень виявився найбільш посушливим місяцем з 1991-го. Навіть у північно-західних областях було по 30—50 днів без дощу», — підкреслив він.

За словами високопосадовця, завдяки тому, що такі несприятливі умови почали фіксувати після формування та збирання урожаю ранніх зернових, великого негативу цим культурам негода не завдала.

Проте для такої пізньої культури, як кукурудза, посуха таки далася взнаки. За інформацією Мінагрополітики, коли непогано почався період її вегетації, всі очікували на високий урожай. Навіть сприятливим був прогноз щодо нашої кукурудзи від Міністерства сільського господарства США. Проте надалі спека «приглушила» розвиток культури.

«Матимемо недобір урожаю цієї культури на рівні 15—16 мільйонів тонн. Найбільше постраждали посіви на піщаних та супіщаних ∂рунтах. Проте у Сумській та Черкаській областях на початку збирання зафіксовано непогану врожайність — 81 та 77 ц/га відповідно», — зазначив перший заступник міністра.

За інформацією Мінагрополітики, велику увагу цього року було приділено гречці. І справді, ця культура, яку полюбляють українці, дуже важлива. Треба згадати минулі роки, коли Україні доводилося імпортувати цей продукт. А період сухої погоди збігся з формуванням цієї культури, що обернулося завчасним припиненням цього процесу. У підсумку недобираємо 20—22 тисячі тонн гречки, але з огляду на те, що у наших запасах ще 25 тисяч тонн, дефіциту українці не відчуватимуть.

Що стосується цукрових буряків, то їхня врожайність, за словами Ярослава Краснопольського, цього року буде нижчою, ніж торік: 400 ц/га порівняно з 467 ц/га торік.

А ось сівба озимої пшениці ще майже не розпочалася: дуже низька зволоженість грунтів, тому селяни чекають дощів.

Директор Гідрометцентру Микола Кульбіда зауважує, що опадів у вересні слід чекати лише у західних областях країни. «У першій декаді жовтня у північних, центральних та частині південних областей також пройдуть дощі. Так буде створено умови для початкових фаз розвитку рослин», — зазначив він.

Також, за його словами, аномально спекотне літо зробило свою погану справу: у річках України різко зменшився рівень води. Тому, як каже Микола Кульбіда, ми повинні дуже ощадливо використовувати воду, а уряду варто розробити графіки її подачі у міста та інші населені пункти.