На думку деяких вчених, в отруті скорпіонів і павуків містяться цінні молекули, ефективні у боротьбі проти опірності до антибіотиків. Це дуже важливо, адже у світі, де бактерії не гинуть, найпростіші хірургічні процедури пов’язуватимуться зі смертельним ризиком.

Отруйні істоти, як от скорпіони, виробляють молекули-антибіотики, які захищають їх від бактерій. Одна крапля отрути скорпіона може вбити людину, проте хіміки-дослідники вперто збирають її в надії врятувати не одне людське життя.

«У нас є унікальна колекція «хіміків», які сидять у шафах і виробляють для нас отруту, недоступну для жодної фармацевтичної компанії. Таким чином, одного разу ми можемо сказати їм: ось корисні хімічні речовини, можливо, деякі з них допоможуть виготовити нові ліки», – каже Стів Трім, менеджер британської біотехнічної компанії Venomtech.

Фахівці в галузі охорони здоров’я глибоко стурбовані фактом зростання стійкості до протимікробних препаратів: антибіотиків, противірусних, протималярійних і протигрибкових.

Британський уряд вжив заходи, спрямовані на пошук розвязання глобальної проблеми. Зокрема, передбачено винагороду в мільярд євро для компаній, які займаються пошуком нового антибактеріального препарату.

«У науковому світі існує величезна кількість знань про антимікробні препарати. Проблема полягає в тому, що й досі дуже мало людей знають про це, і для того, щоб отримати поліс, потрібно перевести все це в економічну, фінансову площину», – зазначає Джймс О‘Ніл, голова урядової комісії.

Надмірне використання антибіотиків призвело до того, що у багатьох людей і тварин виробилась стійка опірність до них. Якщо не запобігти цьому, до 2050 року внаслідок неї може померти 10 мільйонів людей – більше, ніж від раку.

EURONEWS