В Україну прийшла аномальна спека. Висока температура стала справжнім лихом для великих міст. З ладу виходить побутова техніка, в квартирах вимикається світло, а вода в озерах і річках стає небезпечною для купання. В ній інтенсивно розмножуються небезпечні для здоров'я бактерії, зокрема кишкова паличка. З'явилася небезпека захворіти на вірусні інфекції, зокрема мінінгіт. На одному із київських пляжів виявили лептоспіроз. Тому днями столична санепідемстанція закрила для купання шість київських пляжів.

Почастішали лісові пожежі, горять торф’яники навколо Бучі, Ірпіня, Гостомеля. У повітрі підвищився рівень діоксиду азоту в 2,5-3,7 рази та сірчаного ангідриду в 2,5- 2,8 рази.

За прогнозами Гідрометцентру, літня спека протримається як мінімум ще два тижні, середня температура повітря складе від +32 до +35 градусів, дощів не передбачається до 22 серпня. У деяких регіонах, наприклад у Закарпатті, стовпчики термометрів піднімуться до +40, а це вже аномальна спека.

Як вберегтися від цьогорічної аномальної спеки?

Людський організм здатен з комфортом існувати у вузькому діапазоні температур. І якщо протягом усього часу еволюції людство винайшло чимало способів боротьби з холодом, однак засобів від спеки наразі досить мало.

Є кілька корисних порад як знизити температуру в приміщенні.

Якщо у вашій квартирі встановлено настінні кондиціонери – аномальна спека для вас не страшна. Але яким чином зробити прохолоднішим приміщення, якщо з усіх засобів охолодження у вас є лише вентилятор?

Максимальної позначки літня спека сягає з десятої години ранку до шостої-сьомої години вечора. Намагайтеся провітрювати приміщення рано вранці або пізно ввечері. Відкривайте вікна і двері, створюючи протяги. Нагріте в приміщенні повітря заміниться на більш прохолодне, яке прийде з вулиці. Таким чином можна використовувати і вентилятор, збільшуючи інтенсивність повітряного потоку. За кілька годин такої процедури температура в квартирі спаде на п'ять-сім градусів.

Закривайте вікна щільними шторами, якщо вони знаходяться з сонячного боку. Напівтемрява в квартирі здатна знизити температуру ще на два-три градуси.

Під час максимальної температури ефективно використовувати вентилятор направлений на холодоагент. В якості холодоагенту використовують рушник, простирадло, наволочку. Змочіть їх холодною водою, заверніть у них лід і направте вентилятор. Вологість в приміщенні підвищиться, але і температура спаде.

Частіше зволожуйте холодною водою підлогу в квартирі, змочуйте водою штори, якими закриті вікна. Пульверизатор перед цією процедурою рекомендується від 10 до 15 хвилин потримати в холодильнику або морозильній камері.

Добре гамує спеку уже згаданий холодоагент. Рушники, простирадла, змочені холодною водою, повісьте на спинки стільців і крісел. Перед застосуванням їх варто на півгодини помістити в холодильник, потім розвішуйте їх в приміщенні.

Набагато ефективніше охолоджуватиме приміщення настінний вентилятор, якщо перед ним поставити пластикову пляшку з водою, попередньо заморожену в морозильнику.

Не варто забувати і про охолодження власного тіла. Холодний душ корисна процедура, але різкий перепад температури може негативно позначитися на ваших судинах. Різке охолодження організму призводить до спазму кровоносних судин, що в свою чергу різко підвищує кров'яний тиск і може призвести до зупинки серця. У літній час до 60% людей, які потонули під час купання, померли саме через відмову серця, а не тому, що ослабли і захлинулися водою. Особливо, якщо перед купанням вживався алкоголь, який розширює судини. Під час аномальної спеки намагайтеся не приймати крижаний або контрастний душ, не вживайте алкогольні напої, якщо плануєте займатися фізичними навантаженнями.

Основні поради:

♦ намагайтеся не пити міцні алкогольні напої;

♦ приймаючи душ, обливайте тіло прохолодною водою, відмовтеся від крижаної купелі;

♦ перед купанням у відкритих водоймах, перш ніж зануритися, привчіть тіло до температури води водойми, обмийте руки, плечі, груди, живіт і спину, постійте 10-25 хвилин у воді;

♦під час спеки не вживайте тваринну їжу, перетравлення тваринних білків і жирів забирає енергію, яку організм витрачає на власне охолодження;

♦ частіше мийте руки (раз на півгодини) – це знизить температуру тіла і додасть вам свіжості;

♦ оптимальним способом охолодження, особливо в умовах задушливого офісу, є вологі серветки або мокрі рушники. Не використовуйте спиртові або ароматизовані серветки – вони сушать шкіру. Краще для цієї процедури використайте змочені холодною водою носовичок чи хустинку. Протріть ними шию, обличчя і особливо вуха. Вуха найважливіший орган терморегуляції. Мокрий рушник добре викрутіть, щоб не було зайвої вологи і покладіть собі на плечі;

♦ надмірне вживання холодної води або інших напоїв дає додаткове навантаження на нирки. Вживати холодну воду у великій кількості потрібно, але пити її слід малими дозами, до 150-200 грам за сеанс;

♦ намагайтеся вживати мінеральну воду або злегка підсолену. Під час спеки організм втрачає з потом величезну кількість солі, і сольовий баланс необхідно поповнювати;

♦ і звичайно, уникайте задушливих приміщень і прямих контактів з сонячним промінням.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам впоратися із цьогорічною спекою.

Ірина САКОВСЬКА
для «Урядового кур’єра»