У вівторок, 8 вересня, набули чинності дерегуляційні заходи, ухвалені Кабінетом Міністрів України щодо процедур оформлення суден і вантажів у морських портах. За підрахунками Міністерства інфраструктури України, спрощення процедур та наближення їх до європейських стандартів дадуть змогу бізнесу, який використовує порти, економити мільярди гривень на рік. 

Із набуттям чинності постанови уряду України щодо дерегуляції у морських портах суттєво скорочена кількість перевірок суден і вантажів, а також задіяних у цих процедурах контролюючих органів. Зокрема, скасовано комісійний контроль безпосередньо на борту суден. Відтепер цю процедуру здійснюватимуть лише за наявності документально визначеної підстави, до того ж вантажні операції в порту проходитимуть без затримок. 

Документ також передбачає новий порядок контролю закордонних суден, чий маршрут пролягає через кілька українських портів. Так, перевірки здійснюватимуться в першому порту прибуття і порту виходу судна з території України. 

Крім цього, в портах запроваджується принцип мовчазної згоди при електронному документообігу, а також скасовується ручний радіологічний контроль вантажів у разі наявності в порту стаціонарних приладів. 

Серед інших інновацій — запровадження нового удосконаленого порядку огляду, зважування і сканування товарів, доставлених морським транспортом тощо.

Прес-служба КМУ