У вівторок, 20 жовтня, підписано тристоронній меморандум про започаткування в Україні міжнародної ініціативи із забезпечення прозорості у будівельній галузі CoST (Construction Sector Transparency Initiative).

В Україні проект буде реалізовано незалежною Консультативно-наглядовою групою, яка складається з представників уряду, приватного сектору та громадських організацій. Вони здійснюватимуть нагляд за процедурою розкриття інформації в рамках визначених проектів, слідкуватимуть за тим, щоб дані про державні інфраструктурні проекти були зрозумілими та доступними для читача, а також розширять можливості впливу громадськості на процеси контролю та аудиту.

Перші результати роботи громадськість побачить вже у лютому 2016 року. Насамперед оприлюдненню підлягає вартість укладених контрактів, учасники та переможці тендерів, індикатори змін до контрактів підряду, зміни вартостей контрактів та причини цих змін. Також буде представлено безліч іншої інформації, яка збирається Укравтодором та Службами автомобільних доріг в областях та відноситься до розряду публічної, але досі не представлялась на розсуд громадськості та учасників ринку.

«Під пильним оком українців гроші, які збираються з податків на ремонт доріг, більше не будуть укочувати в асфальт і не осідатимуть в кишенях чиновників та недобросовісних підрядників, - зазначив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. – Це наш наступний важливий крок на шляху до повної прозорості та якісного контролю громадськості за витрачанням державних коштів».

Прес-служба КМУ