НОВОВВЕДЕННЯ. В українських школах з інклюзивним навчанням запроваджено нову посаду - асистент учителя. Ці фахівці мають допомогти дітям з особливими освітніми потребами у засвоєнні навчальної програми, передає УКРІНФОРМ.

Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, відповідну постанову ухвалив уряд на засіданні 18 липня на виконання Плану заходів щодо запровадження інклюзивного та інтегрованого навчання у загальноосвітніх навчальних закладах.

«Асистент вчителя разом з учителями збагачує навчальну програму та допомагає учням з порушеннями психофізичного розвитку набувати знань, вмінь та навичок, які будуть їм необхідні для повноцінного життя в класі, школі, суспільстві», – уточнили у МОНмолодьспорту.

Як зазначається у постанові, посаду асистента вчителя може обіймати особа, яка має педагогічну освіту та пройшла курсову перепідготовку щодо роботи в умовах інклюзії. Основні завдання асистента вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним навчанням полягають в адаптації змісту та методів навчання до можливостей і потреб дитини з особливими освітніми потребами; застосування під час уроку системи корекційних заходів, спрямованих на опанування навчального матеріалу.

Водночас постановою забезпечені конституційні права і державні гарантії педагогічним працівникам, які працюватимуть у ЗНЗ з інклюзивним навчанням на посаді асистента вчителя, передбачені для педагогічних працівників, які працюють з дітьми, що потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку.