«Завдяки посиленій цілодобовій роботі енергетиків повністю відновлено електропостачання в Одеській області, в якій через сильні морози система електропостачання зазнала найбільшої шкоди. Для забезпечення жителів Одещини електроенергією щодоби працювали понад 100 бригад енергетиків – це більше 600 працівників та понад 200 одиниць техніки. У тому числі, за завданням Уряду були передислоковані додаткові сили з Херсону та Кіровоградщини», – сказав Віце-прем'єр, голова держкомісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул.

Таким чином, в Україні відновлено електропостачання в усіх 1605 населених пунктах 17 регіонів, що були знеструмлені через негоду – зниження температури повітря до мінус 23 градусів морозу вдень та до мінус 33 градусів вночі, сильного вітру до 30 м/сек, хуртовин, налипання мокрого снігу. Одеська область разом з Херсонщиною, Миколаївщиною та Кримом була епіцентром негоди. На них припало до 90% ушкоджень систем електропостачання.

В цілому в областях, завдяки чіткій координації роботи бригад та передислокування сил і техніки до проблемних регіонів, більшість поривів ліквідувалися протягом доби. Щодоби в регіонах працювало 400 ремонтних бригад та 600 одиниць спецтехніки. У разі необхідності Уряд надавав областям допомогу.

«Наразі через різке потепління – від плюс 5 градусів тепла вночі до плюс 10 градусів вдень – відбувається руйнування льодового покриву на річках і формування заторів криги. Місцеві органи влади мають провести всі превентивні протипаводкові заходи, щоб не допустити підтоплення територій», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що для пропуску високих вод мають працювати у посиленому цілодобовому режимі територіальні профільні служби, аварійні бригади, спеціальна техніка. Також має бути забезпечена безперебійна робота захисних комплексів, гідротехнічних споруд та насосних станцій.