СМАК І ЛІКИ

«Лебедине озеро» для гурманів

У Тернополі на святі картоплі представили не тисячу, а лише кількадесят страв із найпопулярнішого овоча. Але було чому подивуватися й чим посмакувати. 

Організатори свята на картоплю поглянули з усіх боків. Тож почали з її історії походження та вирощування. Кілька століть тому цю сільськогосподарську культуру вирощували на клумбах, дівчата прикрашали волосся її квітами та ставили у букети. «І квіти, і самі бульби мають лікувальні властивості, це комора вітамінів і мікроелементів», — наголосила лікар-фітотерапевт Марія Тройчак. — Картопляним цвітом варто зокрема лікувати доброякісні та злоякісні пухлини, мастопатію, різні кістозні утворення в молочній залозі. Зрештою, дівчата завдяки квітам картоплі можуть навіть збільшити груди».

Свіжий сік картоплі українці здавна використовували як лікувальний засіб при гастритах, виразці шлунку, гіпертонії, закрепах. Запечена картопля має весь час бути на нашому столі. Її лікар-фітотерапевт називає найсмачнішою та найкориснішою. Допомагає при серцево-судинних, ниркових захворюваннях, чистить судини і знижує кров’яний тиск. Кашкою з бульб дають раду опікам, лікують екзему, інші шкірні недуги. Із сирої картоплі можна робити маски — обличчя стає пружним та оксамитовим. Не кваптеся виливати картопляний відвар, а краще зробіть собі з нього ванночки,             якщо у вас потріскалися руки чи п’яти.

Щоб картоплю подати до столу, треба подбати й про її оформлення. Бульби на святі фігурно різьбили. Це називається карвінг. Опанувати його премудрості охочих запрошували майстер виробничого навчання Тернопільського вищого професійного училища технології та дизайну Світлана Мацюк і майбутні кухарі Наталя Полянін, Мирослава Нацюк, Юлія Мороз. У талановитих руках дівчат та їхньої наставниці за певний час картоплини перетворилися на розквітлі жоржину та герберу.

Тим часом на столах конкурсні картопляні страви виставили під номерами, щоб звертали увагу не на прізвища, а на смакові якості та оригінальність оформлення. Одразу впала у вічі журі справжня картопляна композиція. На тарілці в листках зеленого та кольорового салату, мов на хвилях, піднімалися кошички-кораблі з картопляним пюре, де за вітрила правив фізаліс зі шматочками голландського сиру.

Уже згодом, під час нагородження переможців, дізнався, що це кулінарне творіння має назву «Лебедине озеро», автор його — Віра Кекіш. Відома на Тернопіллі радіожурналістка Людмила Островська теж прийшла позмагатися й запропонувала смачну картоплю «Туристичну». Родзинкою такої смакоти стає додавання пива. Свою страву Людмила помістила у красиву порцелянову посудину. «Добра господиня» — у цій номінації їй не було рівних.

На конкурс виставили ще й канапки з картоплею, деруни по-студентському, смажену, запечену із салом, варену, по-французькому, старовинні «мазурики». Журі ж найбільше засмакували галушки картопляні з грибами. Тернополянка Ірина Рогальська навіть не сподівалася, що отримає за них гран-прі, а це не лише горнятко, а й конверт із грошовою винагородою. Здається, й рецепт нехитрий, проте яка смакота! Картоплю добре зварила, пом’яла на пюре, додала яйце, сіль, перець, скрутила кульки і, певна річ, вкинула їх в окріп. Коли ж спливли, виклала на тарілку, поклала зверху грибочків і подала до столу.