Схильні до стресу люди після 40 років гірше справляються з розумовими завданнями і менше запам'ятовують у порівнянні з однолітками, у яких нижчий рівень кортизолу – гормону стресу. До такого висновку прийшли американські вчені. 

У дослідженні, опублікованому в медичному журналі Американської академії неврології, також йдеться, що високий рівень кортизолу в крові може вказувати на менший розмір мозку у таких людей. 

Як повідомляє «Урядовий кур’єр» з посиланням на портал EurekAlert !, дослідники виміряли рівень кортизолу у понад двох тисяч добровольців, а потім зробили їм МРТ головного мозку. З’ясувалося, що ще до прояву будь-яких симптомів у людей після 40 років з високим рівнем стресу фіксувалося зниження здатності до запам'ятовування і зменшення розміру мозку. 

«Прискорений темп сучасного життя має на увазі більш високий рівень стресу, і коли ми відчуваємо стрес, підвищується рівень кортизолу, оскільки запускається механізм виживання», – пояснив Доктор Сешадрі. 

Вчені також вказують, що лікарям слід приділяти більше уваги схильним до стресу пацієнтам і розповідати їм, як можна зменшити рівень занепокоєння. Зокрема, для цього необхідні помірна фізична активність і нормальний сон. 

 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»