Вода вкриває понад дві третини поверхні планети Земля, проте її походження досі було загадкою. Вчені довго не могли зрозуміти, чи була вода на планеті, коли та щойно формувалася, чи вода потрапила на нашу планету згодом з допомогою комет і метеоритів.

Дослідники з Гавайського університету в Маноа використали найсучасніший метод аналізу –йонне (іонне) мікрозондування. Відтак виявили, що камені з острова Баффінова Земля, що в Канаді, вказують на те, що вода на нашій планеті існує з часу її формування. Метод йонного мікрозондування дозволив дослідникам на чолі з доктором Лідією Галліс з астробіологічного інституту НАСА Гавайського університету вивчити крихітні скельця в цих каменях і виявити всередині ще більш крихітні часточки води.

Science повідомляє, що визначивши для цієї води відношення водню до дейтерію, вчені змогли вказати точно, що вода має земне походження. Відношення водню до дейтерію відрізняється для води з різних тіл Сонячної системи. Тому визначення цього відношення дозволяє з упевненістю визначати походження досліджених зразків води.

Експрес