ФОРУМ

Віктор Янукович проводить двосторонні зустрічі з главами закордонних делегацій, які беруть участь у заходах, пов'язаних із 25-ми роковинами Чорнобильської трагедії.

Зокрема, Прем'єр-міністру Франції Франсуа Фійону Президент висловив вдячність за внесок його країни у чорнобильські проекти і підтримав позицію Президента Франції Ніколя Саркозі про необхідність посилення міжнародного впливу на питання безпечного використання ядерної енергетики.

У свою чергу Франсуа Фійон наголосив: заходи, організовані Україною у зв'язку з роковинами подій на Чорнобильській АЕС, надзвичайно важливі для світової спільноти. За його словами, безпека ядерного устаткування має основоположне значення з огляду на важливість захисту навколишнього середовища та забезпечення людства джерелами енергії. Високий гість підкреслив: Франція підтримує роботу України у напрямку розв'язання проблем, пов'язаних із Чорнобильською АЕС: "Ми прагнемо бути солідарними з народом України, з українським урядом у вирішенні питань, пов'язаних із побудовою нового саркофага над зруйнованим реактором у Чорнобилі".

Крім того, Прем'єр-міністр Франції запросив Україну взяти участь у засіданні представників країн Великої Двадцятки з питань ядерної безпеки, проведення якого заплановане на наступний місяць у Парижі.

А на зустрічі з Прем'єр-міністром Литви Андрюсом Кубілюсом Віктор Янукович високо оцінив розвиток українсько-литовських двосторонніх відносин: їхня динаміка свідчить про те, що Україна і Литва плідно працюють над спільними програмами.

Глава держави висловив переконання, що п'яте засідання Ради президентів України та Литви, заплановане на листопад 2011 року, стане ще одним кроком на шляху розвитку двосторонніх взаємин.

Зі свого боку, Прем'єр-міністр Литви відзначив важливість проведення заходів до 25-річчя Чорнобильської катастрофи. Він нагадав, що Литва теж постраждала у ті трагічні дні: "Ми солідарні з вами у розв'язанні чорнобильських проблем".

Зустрічаючись з Прем'єр-міністром Бельгії Івом Летермом, Президент високо оцінив участь Бельгії у чорнобильських проектах. Віктор Янукович підкреслив, що Україна зі своїм досвідом подолання наслідків катастрофи глибоко переконана: жодна країна світу не в змозі самотужки подолати подібні виклики - для цього потрібні консолідовані зусилля світової спільноти. А Ів Летерм зазначив, що проведення Чорнобильської конференції має дуже важливе значення, адже ядерна безпека нині - актуальна тема.

У розмові з Федеральним Президентом Швейцарії Мішлен Кальмі-Рейн Віктор Янукович висловив вдячність за готовність і надалі підтримувати чорнобильські проекти. "Я хотів би сказати, що проекти в рамках Європейського банку реконструкції та розвитку з наповнення коштами рахунку ядерної безпеки та спорудження нового об'єкта "Укриття" на ЧАЕС - це справа не тільки України. І дуже добре, що ми з цього питання сьогодні союзники", - підкреслив глава держави.

Також Віктор Янукович зустрівся з Президентом Польщі Броніславом Коморовським. "Безумовно, ця конференція - дуже делікатна справа. Вдячний Польщі, і Вам особисто за те, що Ви прийняли достойне рішення і увійшли у фонд Чорнобиля. Дякую за підтримку", - цитує слова глави Української держави його прес-служба.