ГЕНДЕРНА ПОЛІТИКА. У разі прийняття закону про вибори народних депутатів України за змішаною системою в майбутньому парламенті буде лише 6,2% жінок-народних депутатів (в нинішньому працює 8,1% жінок).

Про це було сказано під час робочої зустрічі щодо підвищення ролі жінок в українській політиці, організованій Комітетом Верховної Ради з питань євроінтеграції, міжпарламентським клубом «Україна-ЄС» та Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (NDI), передає УНІАН.

Як повідомила депутат Ірина Геращенко, це третя зустріч на тему підвищення ролі жінок в українській політиці, організована Комітетом з питань євроінтеграції, групою друзів «Україна-ЄС» та NDI. На попередніх засіданнях обговорювалися перспективи створення жіночого об’єднання у Верховній Раді, питання, пов’язані з низьким рівнем представленості жінок у політичних та управлінських процесах в Україні, проблеми законодавчих прогалин у забезпеченні прав дітей та упередження домашнього насилля.

У дослідженні NDI говориться, що в тому випадку, якщо виборчий закон залишиться без змін (пропорційна виборча система із закритими списками), то до Верховної Ради може пройти до 11,1% жінок-політиків, що стане найвищим показником кількості жінок в парламенті в історії України. При цьому, як констатують експерти, 60% українців не зважають на те, якої статі кандидат, головне для виборців ─ аби політик був компетентним і професійним.

Разом з тим, Ірина Геращенко підкреслила, що у разі проведення виборів у 2012 року за змішаною системою у мажоритарних округах, до парламенту навряд чи пройдуть жінки-політики, оскільки в українських реаліях вони не допущені до адмінресурсу та фінансових ресурсів, які «гратимуть визначальну роль для перемоги на округах, оскільки вони в Україні традиційно належать чоловікам». Депутат зауважила, що в Україні немає традиції широкого залучення жінок-політиків до партійних списків.

Народний депутат Олена Кондратюк наголосила на необхідності змінити стереотипи щодо гендерного питання в Україні. На її думку, жінки-парламентарії мають достатній досвід «у кооперації співпраці з просування соціально важливих законопроектів, що стосуються питань охорони здоров’я, сім’ї та захисту дітей».

«90% жінок-політиків на перший план своєї роботи ставлять саме соціальні проекти, які є важливими для кожного українця, і таку роботу потрібно активізувати», − відзначає народний депутат України Ірина Бережна.

Провідний експерт з питань підвищення рівня жіночої політичної участі Селінда Лейк висловила думку, що для жінок-кандидатів ідеальною є пропорційна система виборів, яка дозволяє їм активніше долучитися до партійної роботи і бути більш широко присутніми в законодавчому органі. Експерт розповіла про досвід  створення жіночих платформ і об’єднань в США. «Людей насамперед цікавлять конкретні кроки для покращення їх життя, і в таких питаннях до жінок більше довіри», − зазначає Селінда Лейк