Розширену нараду з підготовки та проведення відкритих прозорих і демократичних виборів до Верховної Ради провів Президент Петро Порошенко за участю спікера парламенту Олександра Турчинова, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голови ЦВК Михайла Охендовського, керівників силових відомств.

В очікуванні 14 жовтня

Глава держави наголосив на важливості засідання парламенту 14 жовтня, де заплановано розглянути важливі для країни питання. Передусім ідеться про пакет антикорупційних законопроектів, а також ті, що забезпечують виборчі права громадян, зокрема військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Очікується й розгляд документів, що стосуються державного бюджету 2015 року.

Щодо останнього засідання парламенту нинішнього скликання Петро Порошенко поставив завдання перед правоохоронними органами зробити все можливе, аби цього дня запобігти провокаціям, спрямованим на зрив роботи народних депутатів.

«Нам відомо, — цитує Президента його прес-служба, — що планується низка заходів, які не мають нічого спільного ні з демократією, ні зі свободою, ні з захистом інтересів України, ні з засадами Майдану і Революції гідності. Я впевнений, що не можна дозволити через механізми такого тиску дестабілізувати роботу парламенту, зірвати ухвалення ключових законів, які внесено у вівторок на порядок денний».

Петро Порошенко наголосив, що силові структури мають запобігати підготовці таких заходів на початковому етапі. Причому посилено стежити за порядком не лише 14 жовтня, а й упродовж тих двох з половиною тижнів, що залишилися до виборів. Це персональна відповідальність кожного керівника силового відомства за забезпечення миру та спокою українських громадян, за недопущення відкриття «другого фронту всередині країни».

«Маємо зупинити підкуп і суттєво збільшити відповідальність, — заявив Президент. — Комусь це дуже не подобається, і хтось через механізми зриву засідання Верховної Ради хоче продовжувати підкуп громадян і через цей механізм потрапити до складу нового парламенту. Я як Президент і як гарант Конституції обіцяю, що зроблю все, що в моїх силах, щоб зупинити ці процеси».

Роботу Верховної Ради зірвати не вдасться

Рішуче налаштований і Прем’єр-міністр. Арсеній Яценюк висловив переконання, що нікому не вдасться завадити роботі Верховної Ради та ухваленню першочергових законів щодо боротьби з корупцією та забезпечення демократичних виборів.

«Немає часу чекати ще місяць чи два для того, щоб реально боротися з корупцією, для ухвалення законодавства, яке передбачає проведення чесних і прозорих виборів без гречки й підкупу, з можливістю обрати саме того, кого ти хочеш, а не того, за кого заплатили», — вважає Прем’єр.

А Голова Верховної Ради Олександр Турчинов звернувся до тих, хто планує вчинити провокації та зірвати підготовку до виборів, зашкодивши ухваленню необхідних для країни законів: припинити такі дії. Він застеріг, що навіть під революційними гаслами можуть спробувати зірвати рішення Верховної Ради, спрямовані на стабілізацію ситуації в країні та забезпечення боротьби з корупцією. Спікер переконаний, що в нашої країни достатньо сил для забезпечення правопорядку і роботи центральних органів влади, зокрема Верховної Ради. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»