ІНІЦІАТИВА. Кульмінацією візиту ізраїльської делегації до Одеси, стала, либонь видача свідоцтва про право власності на приміщення синагоги «Малбіш арумім», розташованої на Осипова, 21. Відповідні документи головному рабину Одеси Аврааму Вольфу вручив одеський міський голова Олексій Костусєв. Одночасно були узаконені зведені там без належних узгоджень прибудови.

Подія, на яку одеські євреї чекали більше 10 років, відбулася у присутності Міністра абсорбції Ізраїлю Софи Ландвер та Повноважного Посла держави Ізраїль в Україні Реувена Дін-Еля, котрі завітали до міста на запрошення єврейської громади.

Пані Ландвер висловила своє задоволення з того приводу, що діюча синагога отримала право на своє приміщення. А ось її стурбованість як посадовця, що відповідає за допомогу іммігрантам, пов’язана передусім із досі невирішеним питанням про взаємну виплату пенсій. Такий договір був би цілком справедливим, проте його реалізація потребуватиме від України значно більших витрат – з нашої ж бо країни виїхало до Ізраїлю значно більше громадян, ніж приїхало із Ізраїлю до нас.

Втім, загальна позитивна динаміка у стосунках дозволяє сподіватися на розв’язання усіх міждержавних проблем. 

За 9 місяців минулого року товарообіг між Україною та Ізраїлем перевищив на 15% показник 2010-го і сягнув позначки 514,3 млн. дол. США.

Через запровадження безвізового режиму кількість відвідин українцями Ізраїлю останнім часом подвоїлася.

Високий рівень розвитку ізраїльського сільського господарства та медицини робить ймовірним подальшу співпрацю в цих галузях, тим більше, що 2012 на Одещині оголошений роком здоров’я. На зустрічі в Одеській облраді озвучені були, зокрема, плани щодо обміну студентами між Одеським медуніверситетом та медичними вузами Ізраїлю.

А на зустрічі з представниками ділових кіл регіону представники компанії «Укрферрі» заявили про намір відкрити близькосхідний круїзний маршрут, котрий з’єднав би Одесу із Хайфою та Ашдодом.