КОНКУРС

Дніпропетровщина представила міжнародним  інвесторам одразу понад 200 проектів для залучення соціальних інвестицій

 В одному місці в один час зібрала Дніпропетровська обласна влада представників територіальних громад 35 міст та районів області і найбільш впливових міжнародних благодійних фондів та потужних донорських організацій, що діють в Україні, представників посольств, експертів. Таким чином відбувся перший обласний конкурс проектних пропозицій «Ярмарок ідей-2011». На ньому презентували понад 200 проектів із залучення соціальних інвестицій для розв’язання актуальних питань розвитку конкретних територій.

Це проекти з енергозбереження, водо- і газозабезпечення населених пунктів, утилізації твердих побутових відходів, упорядкування сміттєзвалищ, освітлення вулиць, відновлення історичних пам’яток, реконструкції сільських клубів, бібліотек, створення культурних і туристичних центрів тощо.

Сонце ─  дітям, пам’яткам реставрацію

Ось наприклад, проект Покровської сільської ради Нікопольського району «Сонячне тепло ─ дітям» передбачає використання сонячної енергії для повного забезпечення гарячою водою і часткового опалення дитячого садка «Казка». Для цього сонячні колектори протягом дня перетворюватимуть сонячну енергію на теплову. А Межівський район збирається впроваджувати переробку рослинних відходів у паливні брикети для соціально-культурних закладів. Таким чином і дешевим видом палива забезпечити, і екологічний стан покращити.

 Безпечним хочуть зробити своє місто мешканці Тернівки за допомогою встановлення у «злачних» місцях відеокамер. Ідею тернівський міський голова Віталій Тарелкін підгледів у Монте-Карло. «Цей проект не має аналогів у нашому регіоні. Криміногенна обстановка у малих містах залишає бути кращою. Ми хочемо, щоб жителі Тернівки почувалися у безпеці. Монітори встановимо в органах міліції і у мене. Камери спостереження допоможуть правоохоронцям, а я зможу контролювати дії нарядів міліції», ─ пояснив мер.

 Новомосковськ презентував проект реставрації історичної і архітектурної пам’ятки світового рівня ─ Свято-Троїцького собору, дерев’яної дев’ятиглавої церкви, побудованої Запорозькими козаками без жодного цвяху (про нього писав Олесь Гончар у романі «Собор», а про кричущий стан храму наша газета розповідала у матеріалі «В цьому творінні поєдналося все…»).  У селі Китайгород Царичанського району теж хочуть врятувати свої культурні перлини. Ця територіальна громада висунула на конкурс проект відновлення комплексу Китайгородських церков. Унікальні історичні пам’ятки архітектури потребують повної реконструкції.

Нове село України мріє літати

У Любимівській територіальній громаді (має у складі три села) мріють стати «райським куточком туризму, культури і спорту» і першим сільським супутником Дніпропетровська. Адже до центру міста з Любимівки, розташованої на мальовничому березі Дніпра ─ всього 25 км і об’їзна  дорога, яку будують навколо нього, пролягатиме по території сільради. Тому й пропонують селяни керівництву обласного центру приєднатися до їхніх «планів громаддя».

 Великий комплексний проект  «Нове село України» об’єднує  декілька взаємопов’язаних маленьких. Всі вони лягли в основу концепції стратегічного розвитку території, розрахованої до 2020 року і увійшли у затверджені місцеві програми.

«Найболючішою у нас є проблема зайнятості населення і зокрема, молоді та юнацтва. Тому проекти в основному спрямовані саме на їх вирішення, ─ розповідає голова Любимівської сільради Катерина Желяб’єва. ─ Люди їздять на роботу до Дніпропетровська. А здійснення цих планів дозволить створити понад тисячу нових робочих місць. На Ярмарку ми представили результат дворічного обговорення всією громадою. У кожну родину роздавали буклети із проектними пропозиціями, щоб жителі висловили свою думку».

 Любимівська сільрада вже може похвалитися найкращим в області сучасним дитсадком (реконструйований на 80% з місцевого гаманця), системою водопостачання з 7 свердловин питної води, будівництвом протиерозійних споруд, які ліквідували надзвичайну ситуацію з житловими будинками. Тож тепер любимівці можуть замахнутися на створення регіонального «Природно-історичного ландшафтного парку «Надпоріжжя» (із туристичними комплексами ─ історії козацтва «Фортеця», історико-етнографічного «Козацька слобода», готелем, гольф, яхт- і дайвінг-клубами і аквапарком), водно-спортивної бази «Динамо». Замість дільничної лікарні створити обласний кардіологічний санаторій, а замість будинку культури ─ районний спортивно-культурний комплекс. Окрім «приземлених» проектів захисту від підтоплення, газифікації села любимівці плекають і план поринання у хмари, який передбачає навіть ... купівлю літака! Це проект спеціалізованого класу підготовки молоді до вступу у вищі льотні навчальні заклади на базі місцевої школи та аеродрому «Майський».

 Гостей вдалося приємно вразити 

 Представник Євросоюзу в Україні та Білорусі Домінік Папенхайм розповів, що він вражений різноманітністю добре презентованих проектів. «Ярмарок ідей ─ унікальний захід. Цікаво було побачити, що місцеві громади добре підготувалися, ─ поділився він своїми враженнями. ─ Навіть у Києві доводиться людей навчати презентацій. Всі проекти, які реалізує ЄС, орієнтовані на громаду. З 2007 по 2011 роки понад тисячу громад взяли участь у проектах ЄС в Україні, бюджет яких загалом склав понад 300 млн. євро. Серед них ─ 55 проектів у дніпропетровському регіоні. Оскільки вони успішно реалізовані, ми вирішили подовжити фінансування по ним до 2015 року».

 Не приховувала, що вражена рясністю проектів ─ від освіти до енергозбереження ─ і аташе з питань співробітництва посольства Франції в Україні Лоранс Леводель. «Я здивована зацікавленістю і захопленістю авторів проектів. Враховуючи високу якість, складно визначити якісь окремо», ─ сказала французька гостя і побажала дніпропетровським громадам розвиватися, а також знайти партнера-однодумця у Франції. Разом буде легше і фінансування знайти. Пані Лоранс розповіла «УК», що подібний досвід співпраці вже існує. Зокрема, з українським Вишгородом ─ щодо благоустрою парку. «У Франції є  такі ж самі проблеми, як і у вас. Наприклад, у сфері екології, освіти тощо», ─ зазначила Лоранс Леводель.  

  Ярмарок, як і належить ярмарку, представив найрізноманітніші ідеї не тільки за різними напрямками, але й і рівнем кошторису. Одні проекти потребували 15 тисяч доларів США, а інші ─ сотню мільйонів. Яким віддати перевагу, звісно, вирішувати інвесторам, які у будь-якому випадку надають допомогу тільки за умов співфінансування. Очільники області пообіцяли при формуванні бюджету на наступний рік надати додаткові резерви на розвиток територій, що продемонстрували найкращі проекти і зацікавили ними грантові організації.

 До речі, Дніпропетровська область вже стала першою і за кількістю проектів, поданих на Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування, і за кількістю проектів-переможців. При обласній Асоціації органів місцевого самоврядування працює ресурсний центр, де надають методичну допомогу громадам при розробці проектів. Асоціація також співпрацює з багатьма міжнародними організаціями. «Протягом року вже підписані меморандуми про співпрацю із 5 міжнародними організаціями», ─ повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод і висловив упевненість, що «Ярмарок ідей» створить реальні можливості для масштабного припливу в регіон соціальних інвестицій, що тут кожен учасник знайде партнерів для співпраці у розвитку територіальних громад.  А голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул підкреслив зацікавленість у відкритті представництв міжнародних фондів. «Ми готові надати приміщення та сприяти у пошуку кадрів. Ми маємо дуже активну молодь, яка вміє думати та діяти у європейський спосіб», ─ заявив він.