КРИЗА. Міністри фінансів країн єврозони відклали рішення про виділення Греції чергового траншу кредиту на суму 8 млрд євро. Про це повідомив голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, передає УКРІНФОРМ.

Рішення про новий транш буде ухвалено після того, як Європейська комісія оприлюднить наприкінці жовтня нову доповідь про економічну ситуацію. Наступне засідання Єврогрупи намічено на 13 жовтня. При цьому, міністри фінансів категорично спростували припущення про можливий вихід Греції із зони євро або оголошення нею дефолту за боргами.

Як зазначають аналітики, якщо протягом місяця грецька влада не отримає додаткові 8 млрд євро, країна не зможе виконувати свої боргові зобов’язання, і може бути оголошена банкротом. Експерти припускають, що дефолт Греції може спровокувати банківську кризу в Європі і надто негативно позначиться на стані світової економіки.

Нагадаємо, що раніше грецька влада оголосила, що країна, незважаючи на заплановані скорочення бюджету наступного та нинішнього року, не зможе виконати вимоги кредиторів ─ Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду та Європейського центробанку. Неможливість виконати поставлені кредиторами умови Греція пояснює рецесією, яка набирає обертів.

Запланований дефіцит грецького бюджету на 2011 рік становить 8,5% від ВВП країни, і довести його до рівня 7,6%, як того вимагають кредитори, не вдасться у будь-якому разі. Міністерство фінансів Греції обіцяє і надалі проводити непопулярну політику суворої економії, щоб утримати запланований дефіцит хоч би на рівні 8,5%. Відомство опублікувало проект бюджету на 2012 рік, у якому дефіцит заплановано на рівні 6,8% ВВП, йдеться у повідомлені.