Відкритість роботи державних органів — запорука ефективності державної політики, а абсолютна прозорість комунікацій між владою і громадянським суспільством дасть змогу змінити застарілі підходи та отримувати якісний зворотний зв’язок. Це головна мета роботи ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Таку позицію висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час обговорення у Клубі Кабінету Міністрів доповіді щодо механізму незалежного звітування про реалізацію ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в Україні у 2014—2015 роках та пропозицій до плану дій на 2016—2018 роки.

Отриманий від незалежних експертів звіт важливий для подальшої роботи в межах ініціативи. Станом на 1 березня цього року виконання Другого плану дій для відкритості урядування (2014—2015 рр.) становило 86%.

«Цей звіт підготовлений станом на вересень минулого року, тому в ньому не враховано деяких речей. Зокрема спрощено отримання громадськими об’єднаннями статусу неприбуткової організації, ухвалено рішення про прозорість видобувної галузі, децентралізацію повноважень з надання найважливіших для громадян адміністративних послуг, що дає громадянам змогу доступно отримувати всі послуги, які стосуються виконання функцій держави. І одне з головних питань — питання електронного декларування. Це останній захід, який має бути виконано державою для отримання безвізового режиму», — цитує прес-служба Мінрегіону слова урядовця.

Говорив Геннадій Зубко й про реформу Кабінету Міністрів, яку можна буде провести після ухвалення у другому читанні закону про службу в органах місцевого самоврядування, повідомляє Укрінформ. На його думку, слід чітко зрозуміти, які повноваження формування державної політики покладено на міністерства.

Зокрема, підкреслив Геннадій Зубко, у міністерств потрібно забрати виконавчу владу, бо вона повинна бути на рівні агенцій, які мають не формувати політику, а виконувати конкретні завдання.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»