У Міністерстві юстиції знають, як Україні увійти до першої десятки за рейтингом Doing Business. Як заявив нещодавно під час презентації реформи Державної фіскальної служби України міністр юстиції Павло Петренко, це стане можливим, якщо скоротити термін відкриття банківського рахунку компанії до 24 годин.

До речі, на офіційному сайті групи Світового банку щодо нинішнього місця нашої держави за критерієм простоти ведення бізнесу фігурує цифра 96 (за підсумками минулого року ми були на 112 позиції серед 189 країн).

«З початку року маємо суттєвий прогрес у створені сприятливих умов для ведення бізнесу. Позитиви на сьогодні — скасування печаток, виписки та довідки через Інтернет за 1 хвилину, а не за тиждень, безкоштовна реєстрація компаній, реєстрація юридичної особи протягом доби (до речі, звільнили багатьох реєстраторів, які не змогли перелаштуватися на швидшу роботу). Уже 70% документів реєструють за добу», — каже міністр.   

А ось відкриття компанією банківського рахунку це поки що не стосується. Хоч позитивні зміни в цьому питанні також є. За словами Павла Петренка, внесено зміни в податкове законодавство, і тепер замість двох тижнів Державна фіскальна служба повинна протягом максимум п’яти днів узгодити процеси відкриття рахунку. Якщо вона цього не зробила, за принципом мовчазної згоди цей рахунок починає працювати. Але міністр упевнений, що термін узгодження потрібно скоротити до однієї доби.

Насправді це важливе питання, адже лише після відкриття банківського рахунку компанія може починати повноцінно працювати.