Підприємці з Данії та України зичать новому енергетичному заводу світлого майбутнього. Фото Миколи МАЦЮКА

Для цього залучать 5 мільйонів євро іноземних інвестицій. Енергетично-екологічний проект на базі місцевого тваринницького комплексу реалізує підприємство «Даноша», що працює на данському капіталі. Тож на урочистості завітали представники данської делегації, які провадять підприємницьку діяльність на Івано-Франківщині, на чолі з послом Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії Крістіаном Донс Крістенсеном.

«Тісна співпраця наших країн у межах Єврокарпатського регіону, крім залучення в економіку України фінансових ресурсів західноєвропейських країн, розвиває соціокультурні відносини й допомагає Україні посісти чільне місце у світовій спільноті», — наголосив посол.

Новий завод (а для його зведення використовуватимуть матеріали українського виробництва) працюватиме з найменшим залученням енергетичних ресурсів та мінімальним впливом на навколишнє середовище. Він вироблятиме теплову та електричну енергію для власних потреб, а також спрямовуватиме її надлишок у загальну енергомережу країни. Крім виробництва енергоносіїв з біогазу, комплекс забезпечить очищення і переробку органічних відходів, отже їх повну та якісну утилізацію.

«Співпрацюючи з іноземними підприємцями, насамперед прагнемо, щоб закордонні інвестиції розвивали в нашій області енергетичні проекти з акцентом на виробництві відновлюваної енергії, — зазначає перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Сергій Басараб, характеризуючи роботу виконавчих органів влади краю із забезпечення сприятливого інвестиційного клімату. — Адже це має велике значення для енергетичної незалежності України. Тому відкриття біогазового заводу компанією «Даноша» можна вважати черговим кроком на шляху до енергетичної самостійності Прикарпаття. Водночас активно працюємо і над реалізацією проектів із запровадження енергоефективних технологій».

Завдяки налагодженій співпраці з міжнародними компаніями загальний обсяг залучених іноземних інвестицій в економіку Івано-Франківщини сягнув понад 836 мільйонів доларів, що дало змогу запрацювати у краї 420 підприємствам з іноземним статутним капіталом.