Війна, яку розгорнула Росія на Донбасі, та окупація Криму потребують від України комплексних і нестандартних стратегій. Цю думку Президент Петро Порошенко висловив під час відкриття в Генеральному штабі Міноборони науково-практичної конференції «Уроки гібридної війни: воєнні аспекти».

За його словами, адекватно реагуючи на дії агресора, Україні слід узагальнити набутий досвід і спрогнозувати подальші дії Росії. «Потрібно вести постійний пошук ефективних стратегій захисту від гібридних загроз, вивчати уроки цієї війни, тестувати і підтверджувати відповідні концепції протидії, поліпшувати національні спроможності й взаємосумісність із НАТО», — цитує слова глави держави департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Петро Порошенко також акцентував увагу на тому, що нині війну проти України розгорнуто не лише на сході країни. «Це ще й активна інформаційна та пропагандистська війна з метою посіяти розбрат, розчарування, пригнічення всередині України», — наголосив глава держави.

Для виходу із ситуації, в якій опинилася наша країна, недостатньо лише воєнних, дипломатичних чи економічних рішень. «Розв’язана проти нашої держави гібридна війна потребує від нас застосовувати асиметричне комплексне реагування на загрози. Оборона від гібридної агресії теж має бути гібридною», — переконаний Петро Порошенко. У цьому контексті, наголосив він, важлива жорстка оборона, яка позбавляє сенсу наступальні дії противника, а також активна дипломатія на підтримку України й міжнародні санкцій проти агресора.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»