Під час новорічних канікул комунальні, рятувальні та дорожні служби працюватимуть у посиленому режимі.  Про це йшлося у ході підсумкової колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул дав завдання забезпечити стабільну роботу систем життєзабезпечення у вихідні та святкові дні.

«Новорічний відпочинок українців — час посиленої роботи комунальних служб. Люди не повинні відчувати будь-який дискомфорт. Центральний та місцеві штаби мають працювати у цілодобовому режимі. Відповідальність лежить на місцевих керівниках, які мають працювати на випередження та запобігати надзвичайним ситуаціям у комунальному господарстві, а у випадку аварій — забезпечувати оперативність ремонтів. Регіональні штаби, комунальні та дорожні служби, рятувальники мають і надалі працювати в посиленому режимі. Люди повинні безперебійно отримувати тепло, воду, газ, електроенергію», — сказав він.

А потім озвучив пріоритетні напрями діяльності з питань подальшого реформування та розвитку ЖКГ у 2014 році: вдосконалення нормативно-правової бази, залучення міжнародних фінансових інвестицій, зменшення споживання газу підприємствами теплокомуненерго, забезпечення населення якісною питною водою, стимулювання створення ефективних власників житла, модернізація житлово-комунальної інфраструктури; посилення кадрової та інформаційної політики в галузі.

За словами Олександра Вілкула, уряд надає фінансову, координаційну та методичну підтримку регіонам щодо впровадження інноваційно-інвестиційних проектів розвитку. Наразі на місцях їх реалізується майже 9 тисяч. Лідерами з реалізації кращих регіональних проектів стали Київська, Дніпропетровська, Полтавська, Запорізька та Донецька області. За попередніми підрахунками регіонів, економія коштів від реалізації кращих практик з модернізації сфери ЖКГ становить майже 42 мільйони гривень на рік.

Люди повинні безперебійно отримувати тепло, воду, газ,  електроенергію. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Щоб залучити додаткове фінансування для реалізації проектів розвитку регіонів, уряд співпрацює зі Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Північною екологічною фінансовою корпора?цією. Завдяки цьому в Україні вже реалізується чотири спільні з ними проекти вартістю понад три мільярди гривень», — зазначив Олександр Вілкул.

Нині проводиться робота з міжнародними фінансовими організаціями щодо реалізації ще 5 проектів на суму майже 10 мільярдів гривень. Уряд також розвиває житлове будівництво та державні програми доступного житла (за 11 місяців 2013-го обсяги виконаних робіт зросли на 8,3% — до 9 мільярдів гривень, і майже 4800 сімей отримали власні квартири за державними програмами доступного житла).

«Для ефективного розвитку населених пунктів та недопущення їх хаотичної забудови місцеві органи влади створять якісні генеральні плани, зокрема з урахуванням зонування. Воно визначає, де мають будувати житло і зони відпочинку, де повинні розташовуватися промислові об’єкти. І відбувається з урахуванням необхідності збереження пам’яток історії та культури», — сказав Олександр Вілкул. Наступного року запровадять і будівельні стандарти, гармонізовані з європейськими нормативними актами єврокодів. «Збільшення обсягів будівництва, використання вітчизняних будівельних матеріалів — це розв’язання житлових проблем українців, а також створення нових робочих місць у галузі», — передає слова віце-прем’єра його прес-служба.

У свою чергу, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник деталізував, що нормативну базу, інтегровану в міжнародний нормативно-правовий простір технічного регулювання, сформувало його відомство. Використання системи єврокодів дасть змогу українським проектувальникам застосовувати передовий світовий досвід проектування для створення сучасних надійних будівель і споруд. А на їхню безпеку працюватиме законопроект «Про Технічний регламент будинків, будівель, споруд, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та будівельних виробів». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»