Напередодні Дня захисника України в межах інформаційно-пропагандистської програми «Український простір» побачило світ публіцистично-історичне видання «Війна за правду на полі історії». Це спільний проект газети «Урядовий кур’єр» та Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України. Видання у чотирьох томах містить статті власного кореспондента «Урядового кур’єра» Віктора Шпака, які у 2014—2015 роках вийшли друком в «Урядовому кур’єрі» в рубриці «Люди і час». У них автор оприлюднює маловідомі факти минулого і подає нове трактування історичних процесів із суто українського погляду. Значну увагу приділено непересічним українцям, які зробили вагомий внесок у розвиток науки і культури. Книжку розраховано на критичне переосмислення читачами нав’язаних великодержавними шовіністами історичних штампів. Особливо актуально це тепер, коли одночасно з воєнними діями на сході України триває масштабна ідеологічна війна. Адже правдива і національна за духом історія потрібна не менше, ніж сильна добре озброєна армія.

«На жаль, нас довго і цілеспрямовано привчали оцінювати минуле України крізь призму чужих інтересів, тимчасом як у кожного народу — власний погляд на події, — зауважує автор Віктор Шпак. — Суть пропонованої читачам збірки — саме у незаангажованому погляді на начебто відомі кожному події. Всім нам час усвідомити, що Богдан Хмельницький у Польщі такий самий негативний персонаж, як Мазепа в Росії, а для нас, українців, вони герої, які боролися за інтереси свого народу і рідного краю».

Особливої актуальності розуміння цих персоналій набуває нині, коли вирішується доля багатонаціонального українського народу та його майбутнього.

Тож одне із завдань видання — об’єктивно оцінити сучасні історичні процеси й убезпечити українське суспільство від повторення помилок минулого. Цю збірку надішлють усім бібліотекам Збройних сил України. Сподіваємося, що її прочитають і воїни на передовій, і молоде покоління військовослужбовців, і всі не байдужі до своєї історії. Збірку видано за сприяння та фінансової підтримки народного депутата Ігоря Кононенка та видавця Вадима Карпенка.

Триває робота, спрямована на те, щоб вона з’явилась у всіх міських бібліотеках України та книгозбірнях навчальних закладів.