У Парижі президенти України та Франції скоординували подальші спільні дії. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Учора Президент Петро Порошенко побував з коротким робочим візитом у Франції. Його зустріч з французьким колегою Франсуа Олландом читалася апріорі, адже президентам є що обговорити і крім футбольних баталій. Тим паче, що Франсуа Олланд анонсував чергову зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» для того, аби ще більше посилити зрушення і прогрес з виконання мінських угод. Сталося це вже на спільній прес-конференції глав держав.

А Петро Порошенко запропонував обговорити під час цієї зустрічі на вищому рівні питання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі та дорожню карту виконання мінських угод.

Говорили Петро Порошенко та Франсуа Олланд і про санкції, під дією яких нині перебуває Російська Федерація. Це питання безпосередньо пов’язане з процесом деокупації Донбасу. «Ми наголошуємо, що Україна віддана мінським домовленостям, Україна імплементує та чітко виконує взяті на себе зобов’язання, — заявив Петро Порошенко. — У цьому разі подовження санкцій напряму пов’язане з процесом деокупації — виведенням російських військ з нашої території, припиненням постачання озброєння, боєприпасів, техніки, забезпеченням безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю територію, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону, і звільненням заручників, початком політичного процесу».

Погодився з ним і гостинний господар, вказавши, що скасування санкцій можливе у разі повного виконання Росією мінських угод. «Останнім часом бачимо звільнення заручників у сенсі безпеки на Донбасі. Ми також бачимо значні зрушення, хоча не виконано всі умови та етапи мінського процесу. Зокрема законодавство щодо проведення виборів на сході України, звільнення всіх заручників. Повний пакет мінських угод має бути виконано», — цитує УНІАН слова Франсуа Олланда.

Лише тоді він передбачає поетапне скасування торгових, фінансових та економічних обмежень.

Щодо майбутнього безвізового режиму з Євросоюзом, то Франсуа Олланд хоче організувати візит свого міністра внутрішніх справ до України, щоб остаточно зняти всі перешкоди на цьому шляху. Адже французький високопосадовець дуже уважно стежить за розвитком ситуації в цьому контексті. Водночас Петро Порошенко впевнений, що Європейський Союз надасть безвізовий режим Україні після ухвалення механізму його призупинення.

Окрім того, він запросив свого французького колегу Франсуа Олланда відвідати Україну. «Користуючись нагодою, запрошую пана Президента відвідати Україну з візитом. Вас, пане Президенте, в Україні чекають, вам раді, бо ви справжній друг України».

Того самого дня Петро Порошенко зустрівся з головою Національних зборів Франції Клодом Бартолоном та головою Сенату Жераром Ларше.