ЗА ЗАКОНАМИ ВІЙНИ

У Сирії шукають зниклу журналістку українського походження

«Я приїхала сюди жити саме в розпал того, що відбувається. Тобто чудово знала, куди їхала. І мені тут добре. Страшно читати зведення «мирного життя» Москви», — це слова з інтерв’ю, записаного сайтом «Новини світу» у лютому цього року. Ресурс повідомляє, що зв’язався з відомим сходознавцем, письменницею, журналістом і просто чарівною жінкою Анхар Кочнєвою, що жила тоді в Сирії, і попросив її розповісти про те, як там живеться, що відбувається.

Анхар Кочнєва на власні очі бачила громадянську війну. Фото з сайту aangirfan.blogspot.сom 

Очевидно, відрядження в гарячу точку не було чимось особливим для Анхар, яка добре знає арабську мову, певний час працювала в Москві директором турфірми «Йорданський клуб» й співпрацювала з російськими  телеканалами та інтернет-ресурсами. Адже, за інформацією з українського МЗС, за даними, які нашим дипломатам надали в міграційній службі Сирії, востаннє жінка перетнула сирійський кордон 22 вересня цього року через міжнародний аеропорт Дамаска на запрошення однієї з громадських організацій.

14 жовтня вона вийшла на зв’язок і дала знати рідним, що перебуває в полоні, принаймні про  це повідомляє газета «Известия» з посиланням на колишнього чоловіка зниклої Дмитра Петрова. Своєму другові вона написала, що перебуває в полоні, і попросила його не дзвонити. А ще раніше її друзі розповіли, що Кочнєву найпевніше викрали поблизу  охопленого громадянською війною Хомса бойовики сирійського опозиційного воєнізованого угруповання Вільної сирійської армії.

Ця версія заслуговує на увагу, оскільки Анхар часто виступала на місцевому телебаченні на захист уряду Башара Асада арабською мовою, якою чудово володіє. А з огляду на її московське життя, найімовірніше, в іншій державі сприймали як росіянку, яка підтримує ту саму позицію, що й офіційний Кремль. Та в неї виявився український паспорт…

У понеділок Президент України Віктор Янукович доручив МЗС України та іншим відповідним органам держвлади вжити заходів для звільнення громадянки України Анхар Кочнєвої, викраденої в Сирії.

До речі, Україна так і не виступила з рішучим засудженням жодної зі сторін протистояння в Сирії, де, за оцінками правозахисників, жертвами конфлікту стали приблизно 30 тисяч людей. МЗС пояснює це тим, що в країні перебуває п’ять тисяч громадянок України, і цей крок може негативно позначитися на їхній долі.